Hlavní obsah

Aero podepsalo s Irákem smlouvu na prodej 12 letounů L-159

– Praha
Právo, dan

Aero Vodochody podepsalo s představiteli irácké vlády smlouvu na odprodej 12 nepotřebných letounů L-159, které česká armáda již roky nepoužívá a zatím se je snažila marně odprodat. Právu to řekl ředitel Aera Ladislav Šimek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Článek

„Podepsali jsme kontrakt a čekáme na notifikaci. Jedná se o 12 existujících letadel,“ řekl Šimek. Za jakou cenu letouny prodají, nechtěl ani naznačit.

„Nechtěl bych vůbec mluvit o parametrech, které se týkají ministerstva obrany, protože s ministerstvem musíme jednání teprve dokončit,“ poznamenal.

Obrana v současnosti prodává 14 nepoužívaných strojů americké firmě Draken za půl miliardy korun. „Ty dva obchody nelze srovnávat, protože Američané si podstatnou část prací na letadlech dělají sami,“ řekl.

Dodal, že veřejnost se v případě, že se domluví s ministerstvem obrany, dozví pouze cenu, za kterou stroje získalo Aero. „Nevím, jestli vám cenu někdy řekneme, protože budou dvě ceny. Jedna  pro ministerstvo a jedna pro iráckou stranu,“ podotkl.

Aero jako výrobce L-159 bude nepoužívané stroje zprovozňovat a také si započítá provizi za zprostředkování obchodu.

Podle Šimka na Iráčany tlačil čas, a proto vyjednávali bez zástupců ministerstva obrany. Doufá, že se s ministerstvem domluví a budou moci Iráčanům letouny dodat během několika měsíců. Irácká armáda totiž v září dostane první dodávku stíhaček F-16 a potřebuje nutně cvičné letouny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám