Hlavní obsah

Americké sankce pocítili i běžní Rusové. Nemohou platit kartami

Novinky, tov, RIA Novosti

Klienti čtyř ruských bank vlastněných prominenty z okolí prezidenta Putina nemohou platit kartami Visa a MasterCard. Americké společnosti tak prosazují sankce uvalené ministerstvem financí.

Článek

Americké společnosti Visa a MasterCard v pátek přestaly zpracovávat platby držitelů karet, kteří mají účty v ruských bankách, na něž se vztahují americké finanční sankce. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti.

I běžní Rusové tak pocítili dopad současné krize kvůli Ukrajině, která vyvolala největší napětí mezi Východem a Západem od časů studené války.

Předchozí sankce byly mířeny pouze na vysoké ruské představitele. Několik bank ruskou agenturu informovalo, že jejich zákazníci nemohli zaplatit kartou, aniž by je kdokoli předem upozornil.

Bankomaty fungují

Společnost Visa potvrdila, že zablokovala karty vydané čtyřmi ruskými bankami pro placení v obchodech a na internetu. Sankce amerického ministerstva financí se týkají bank Rossija, SMP Bank, Sobinbank a Investcapitalbank. Poslední dvě zmíněné patří do skupiny banky Rossija.

„Vedení banky Rossija chápe potíže svých klientů a snaží se udělat maximum, aby jim pomohla,“ uvádí banka v prohlášení na své webové stránce. Zákazníci i nadále mohou vybírat peníze z bankomatů banky Rossija i bankomatů partnerských bank.

Putinovi přátelé

Sobinbank informovala, že její call centra zahltila volání klientů, kteří při pobytu v zahraničí náhle zjistili, že nemohou zaplatit kartou.

Prezident USA Barack Obama ve čtvrtek ohlásil sankce proti dalším 20 prominentům ruského režimu, kteří mají podíl na událostech na Krymu.

Na sankčním seznamu se tak objevilo jméno kremelského bankéře Jurije Kovalčuka, který ovládá banku Rossija. Jsou na něm také jména majitelů banky SMP, bratrů Borise a Arkadije Rotenbergových. Tito Putinovi přátelé z dětství se stali miliardáři díky kontraktům souvisejícím s plynovody a se zimními olympijskými hrami v Soči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám