Hlavní obsah

Ve vedení Kyperské banky zasedl spojenec prezidenta Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Vladimir Stržalovskij, který působil v minulosti u sovětské tajné policie KGB a jenž má prý blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, zaujal post jednoho z členů představenstva zachráněné kyperské banky Bank of Cyprus. Informaci přinesla agentura Reuters.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stržalovskij, jehož do představenstva jmenovala místní společnost Bolestone Trading, zastával dříve pozici výkonného ředitele největšího světového těžaře niklu a palladia Norilsk Nickel. Stržalkovskij dostal po rezignaci na svou funkci v Norilsk Nickel na konci minulého roku odstupné 100 miliónů dolarů, připomněl Reuters.

Představenstvo, které v úterý zvolili její akcionáři, by mělo odrážet novou vlastnickou strukturu problémové banky, která se ocitla na pokraji krachu a v březnu musela přeměnit část velkých vkladů na akcie, aby se mu vyhnula.

O velké částky tehdy přišli především Rusové. Ti nyní tvoří velkou část z šesti „nekyperských“ členů v 16členném představenstvu banky. Zastupují tak klienty, kteří během povinné přeměny 47,5 procenta svých vkladů nad 100 000 eur na cenné papíry přišli o velké částky. Podle nepotvrzených zpráv banka tehdy získala zhruba osm miliard eur (zhruba 206,6 miliardy korun). Střadatelé v ní nyní mají hlavní podíl, avšak díl žádného z nich nepřesahuje pět procent.

Pomoc s přísnými podmínkami

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deset miliard eur (téměř 260 miliard korun). Dohodu však provázely přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Největší kyperská banka Bank of Cyprus se tehdy stala první bankou od vypuknutí krize v eurozóně, kterou nezachraňoval stát, ale střadatelé. Druhá největší kyperská banky Laiki byla v důsledku záchranného programu uzavřena. Veškeré vklady z ní a část jejího majetku získala Bank of Cyprus a tato aktiva byla přeměněna v nynější 18procentní podíl v Bank of Cyprus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám