Hlavní obsah

Český řetězec Datart prodáme, potvrdil francouzský vlastník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prodejce elektroniky, francouzská společnost Darty, potvrdil, že má v plánu prodat své obchody Datart na českém a slovenském trhu. Důvodem je restrukturalizace a snižování nákladů. Výkonný ředitel firmy Darty Regis Schultz uvedl, že plán prodeje českých a slovenských aktivit ale ještě nemá určený harmonogram.

Článek

„Hledáme nejlepší řešení,“ uvedl Schultz, jehož cituje agentura Reuters. Darty už prodala své prodejny v Itálii, Velké Británii a ve Španělsku.

Český řetězec Datart, který společnost Darty koupila v roce 2000, už na konci loňského roku sdělil, že se chce osamostatnit a od svého vlastníka odkoupit jeho podíl. [celá zpráva]

„Spolupráce, která byla zpočátku velice přínosná pro obě strany, začala v poslední době vykazovat nulovou přidanou hodnotu pro Datart,“ uvedla pro Novinky v polovině loňského prosince manažerka marketingu Datartu Jana Choroušová.

Slabá ekonomika a ostrá konkurence

Darty, který se dříve jmenoval Kesa Electronics, loni v létě zahájil proces strategického přehodnocení svých aktivit. Ty se potýkají se slabou evropskou ekonomikou a s ostrou konkurencí internetového prodeje. Vedení tehdy uvedlo, že chce eliminovat ztráty na některých trzích a zaměřit se na základní trhy, což je Francie, Belgie a Nizozemsko.

Schultz uvedl, že na francouzském trhu chce Darty snížit náklady rušením pracovních míst, prodejny však firma uzavírat nebude. Darty je třetí největší prodejce elektroniky v Evropě po sítích Media-Saturn a Dixons. Má v Evropě přes 450 prodejen, z toho 230 ve Francii.

Obchodní síť Datartu tvoří 32 maloobchodních prodejen v České republice a 11 na Slovensku. Na českém trhu firma působí od roku 1990. Od roku 2005 jako první maloobchodní řetězec na českém trhu nabízí prodej zboží prostřednictvím vlastního e-shopu.

Reklama

Výběr článků

Načítám