Hlavní obsah

Kypr se na poslední chvíli dohodl na podobě záchrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie/Brusel
Aktualizováno

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis se v noci na pondělí v Bruselu dohodl s ministry financí eurozóny na podobě podmínek záchranné desetimiliardové půjčky, kterou dojednal s věřiteli z tzv. trojky, tvořené EU, Evropskou centrální bankou a MMF. Po půlnoci to uvedly obě zúčastněné strany, aniž by zveřejnily podobu dohody. Její součástí ale má být zdanění vkladů. Jednání byla mimořádně tvrdá, kyperský prezident zvažoval i demisi.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Upozornění na bankomatu, že lze vybrat maximálně 260 eur.

Článek

Podle šéfa zácharnného fondu eurozóny ESM Klause Reglinga dostane Kypr peníze v květnu, až zavedena všechna dohodnutá opatření. Nadále platí, že Kypr se na sanaci musí podílet téměř šesti miliardami eur.

Jednání kyperského prezidenta s ministry financí začalo se čtyřhodinovým zpožděním až kolem desáté večer. Protáhla se totiž odpolední jednání s věřiteli z tzv. trojky, kterou tvoří Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond (MMF). Irský ministr financí Michael Noonan však podle BBC před jednáním ministrů eurozóny vyjádřil naději na úspěch: "Myslím si, že dohody bude dosaženo v noci, ale bude to hodně pozdě, protože se musí dořešit mnoho detailů."

Kypr musel sjednat plán do pondělka, jinak by Evropská centrální banka odstřihla  jeho dvě banky od dodávek hotovosti. V neděli zavedla krachující kyperská banka Laiki nové přísnější omezení na výběr hotovosti z bankomatů. Od 13. hodiny tam lze místo 260 eur vybrat jednorázově jen 100 eur. Totéž následně zavedly další banky, u Bank of Cyprus je nový limit 120 eur. Omezení bude platit, dokud se banky v úterý neotevřou, nebo dokud nepotvrdí Evropská centrální banka (ECB), že bude dál financovat krachující banky v nouzovém režimu.

Tvrdá jednání 

Těžká byla především jednání s trojkou, s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem, šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem, ředitelkou MMF Christine Lagardeovou, prezidentem ECB Mariem Draghim a šéfem euroskupiny Jeroenem Dijsselbloem. Mluvčí kyperské vlády řekl už před jejích zahájením, že prezidenta čeká velmi obtížný úkol.

Anastasiadis byl pod velkým tlakem. Podle kyperské tiskové agentury řekl: "Chcete mne donutit k odchodu? Přednesl jsem vám jeden návrh a vy jste ho nepřijali. Dal jsem vám druhý a bylo to stejné. Co jiného po mě chcete, abych dělal?" Podle agentury Reuters nabízel rezignaci kvůli tomu, že trojka chtěla uzavřít dvě největší kyperské banky.

Podle agentury Reuters ale banka Laiki zkrachuje, vklady do sto tisíc eur budou převedeny do Bank of Cyprus a ostatní použity k umoření dluhu. V bance přitom má mnoho Rusů a Britů své úspory.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kyperský obchod uvání, že přijímá jen hotovost

Prezident bojoval, aby země stále mohla fungovat jako daňový ráj pro bohaté Brity a Rusy.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn řekl, že ostrovu zbyly „jen těžké varianty.“ "Naneštěstí události posledních dní vedly k situaci, že tu už není žádné optimální řešení," dodal.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici už v sobotu naznačil, že EU v jednáních s kyperskými představiteli nebude naladěna příliš vstřícně a bude od kyperského prezidenta požadovat bolestné kroky. "Všem těm, kdo tvrdí, že rdousíme celý národ, říkám ... Kypr je kasinová ekonomika, která stojí na pokraji bankrotu.

Strach z dominového efektu

Finanční trhy na kyperskou krizi zatím výrazně nereagovaly. Kypr je příliš malý a na ekonomice eurozóny se podílí 0,2 procenty. Jak ale uvádí komentátor Gavyn Davies v listu Financial Times, Kypr je mikrokosmos, který odráží v groteskním zvětšení celou evropskou krizi, přinejmenším v některých dalších zemích, jako je Španělsko.

Ukazuje způsob, jak krizi řeší eurozóna a Evropská centrální banka. Podle něj lze kyperský bankovní sektor očistit a rekapitalizovat banky. Pokud by se navíc podařilo zamezit přesunům vkladů, mohlo by euro zůstat nedotčeno. Pokud se ale neuspěje, mohlo by to vést k prohloubení krize a jejímu rozšíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám