Hlavní obsah

Christine Lagardeová

Foto: Benoit Tessier , Reuters
Článek

Christine Lagardeová je někdejší francouzská ministryně, která se v roce 2011 stala šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF). Časopis Forbes ji zařadil mezi nejvlivnější ženy světa.

Christine Madeleine Odette Lallouetteová se narodila v Paříži na Nový rok 1956 do rodiny univerzitního profesora.

V mládí se závodně věnovala synchronizovanému plavání, byla dokonce členkou reprezentačního družstva.

Získala stipendium do USA, kde pracovala jako stážistka u kongresmana Williama Cohena. Na prestižní Pařížské univerzitě a elitní vysoké škole pro správní úředníky (ENA) pak vystudovala práva a politologii.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Christine Lagardeová

Po studiích začala v roce 1981 pracovat v americké právnické společnosti Baker & McKenzie. Přes vedoucí pařížské pobočky tohoto právního giganta se vypracovala až na vrchol, do chicagského ústředí firmy, kde se v roce 1999 stala prezidentkou výkonného výboru a od roku 2004 šéfovala výboru pro globální strategii firmy.

Z ministryně šéfkou MMF

Poté, co opustila právnickou firmu, odešla do státních služeb. V roce 2005 se stala ministryní zahraničního obchodu a o dva roky později ministryní zemědělství a rybolovu, odkud po měsíci přesídlila do čela ministerstva financí. Stala se tak první francouzskou ministryní financí a zároveň nejdéle sloužícím šéfem resortu financí od konce druhé světové války. V roce 2009 byla dokonce označena za nejlepšího ministra financí v eurozóně.

Když na jaře roku 2011 po vypuknutí své sexuální aféry odstoupil z postu ředitele MMF Dominique Strauss-Kahn, Lagardeová se stala jednou z nejvážnějších kandidátek na jeho nástupce. Navzdory tlakům zejména rozvojových států, aby byla porušena tradice, kdy se do čela MMF volí Evropané (naopak do čela Světové banky Američan), získala podporu USA, Ruska i Číny. Dne 5. července 2011 tak stanula jako první žena v čele MMF. Časopis Forbes ji poté zařadil do první desítky nejvlivnějších žen světa.

Vyšetřování a soud

Stejně jako její předchůdce v novém postu čelila vyšetřování. Nařízeno bylo brzy po jejím nástupu do funkce a týkalo se podezření, že v roce 2008 jednala proti zájmu státu.

Případ se týkal arbitráže, která přiřkla 403 miliónů eur (10,9 miliardy korun) ze státní pokladny podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu se státní bankou Crédit Lyonnais.

Tapie se tehdy přátelil s tehdejším konzervativním prezidentem Nicolasem Sarkozym. Lagardeová jako Sarkozyho ministryně tehdy rozhodla, že vleklý spor se vyřeší v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé.

V prosinci roku 2016 francouzský soud rozhodl, že se Lagardeová provinila nedbalostí, ale trest nedostane. Lagardeová před zvláštním republikovým soudním dvorem vinu rezolutně popřela. Také generální prokurátor při procesu prohlásil, že neexistují důkazy, které by umožnily odsoudit Lagardeovou k nějakému trestu.

Zmiňovaná arbitráž byla v roce 2015 zrušena, soud přikázal Tapiemu peníze státu vrátit.

Články k tématu

Na evropské finance poprvé dohlíží žena

Christine Lagardeová vystřídala v čele Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Třiašedesátiletá Francouzka je vůbec první prezidentkou banky. Má sice...

Šaty dělají politika

Politika je ve většině případů vážná věc, ale ne všichni politici chtějí vždycky vypadat jako nezáživní úředníci.

Ředitelka MMF vypovídala před soudem

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ve čtvrtek dorazila k francouzskému soudu, kde ji vyslýchali kvůli podezření, že ještě jako...

Šéfka MMF chce pro Řecko půjčku 28 miliard

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v sobotu navrhla, aby fond pomohl Řecku půjčkou ve výši 28 miliard eur (689 miliard...

Souboj o post šéfa MMF finišuje

Závod, v němž se vítěz stává šéfem Mezinárodního měnového fondu (MMF), se dostal do cílové rovinky. Oba kandidáti, guvernér mexické centrální banky Agustín...

Francie hrozí, že opustí summit G20

Šance na to, že se na summitu zemí G20 podaří přijmout jednotný postup v boji proti finanční krizi, se dále snižuje. Francouzská ministryně financí Christine...