Hlavní obsah

Střední a východní Evropa zlepšila podmínky pro podnikání, ČR si pohoršila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Největší pokrok v reformách podmínek pro podnikání udělaly za poslední rok země střední a východní Evropy, vůbec největší zlepšení na světě vykázalo Polsko. Plyne to z každoroční zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka a její pobočka pro soukromý sektor Mezinárodní finanční korporace (IFC).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česká republika za poslední rok podle zprávy vykázala další pokrok v registraci nemovitostí, kde Světová banka zaznamenala tři zlepšení. Zhoršení naopak nastalo v daňovém zatížení podnikatelů. Celkově si ČR v žebříčku pohoršila o jedno místo na 65. příčku a je tak například těsně za Ghanou, ale i za stále se lepšícím Běloruskem.

Česko tím nadále výrazně zaostává za Slovenskem, které za poslední rok učinilo v regulaci čtyři zlepšení ve prospěch podnikání a je na 46. místě. Největší zlepšení ze 185 sledovaných zemí udělalo v regulaci Polsko, které díky čtyřem reformám – registraci nemovitostí, placení daní, vynucování kontraktů a řešení insolvencí – poskočilo o sedm míst na 62. příčku.

V celém regionu střední a východní Evropy zlepšilo podmínky pro podnikání 88 procent zemí, konstatovala banka.

V žebříčku snadnosti podnikat letos nadále vede Singapur, za ním zůstávají beze změny Hongkong, Nový Zéland, USA a Dánsko. Do první desítky se dostaly Gruzie a Austrálie, které vytlačily Irsko a Island.

Na konci žebříčku jsou pak nejzaostalejší africké země a také Venezuela.

Reklama

Výběr článků

Načítám