Hlavní obsah

Ve Škodovce odboráři zahájili stávkovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Podniková rada odborů vyhlásila stávkovou pohotovost v automobilce Škoda Auto. Pro odboráře jsou návrhy firmy ve mzdových jednáních nedostatečné. Jednání tak ke shodě o nové kolektivní smlouvě nedospěly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyjednávání o mzdách tak nepřineslo úspěch celkem ve 13 kolech, kdy ke stolu zasedli odboráři a zástupci mladoboleslavské automobilky. Navíc na konci března skončila platnost a účinnost stávajících mzdových dohod. Poslední, páteční nabídku ze strany zaměstnavatele týkající se růstu mezd ve výši 4,3 procenta odboráři smetli ze stolu.

„Podniková rada pokládá i nadále předložené návrhy firmy ve mzdových jednáních za nedostatečné a požaduje jejich navýšení způsobem, odpovídajícím rekordním pracovním výsledkům zaměstnanců,“ uvádí odboráři s tím, že byl zvolen stávkový výbor v čele s předsedou Jaroslavem Povšíkem.

„Podniková rada pod vedením stávkového výboru zahájila organizaci informativních mítinků v závodech Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí. Rovněž byla zahájena příprava protestního mítinku pro všechny zaměstnance mimo areál závodu v Mladé Boleslavi,“ sdělili odboráři.

Průměrná mzda v mladoboleslavské automobilce za rok 2010 činila podle odborů 32 000 korun. Škoda Auto v loňském roce prodala rekordních 879 200 aut, což je oproti roku 2010 nárůst o 15 procent. Konsolidovaný zisk stoupl o 82 procent na 16,1 miliardy korun a tržby vzrostly o 15 procent na 252,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám