Hlavní obsah

Ekonomika USA nabírá na síle, pomoc je však stále nutná, tvrdí ministr Geithner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká ekonomika opět roste, ale stále čelí mnoha výzvám, které vyžadují opatření k tvorbě nových pracovních míst a na podporu expanze. Uvedl to americký ministr financí Timothy Geithner, jehož citovala agentura Reuters.

Článek

Podle Geithnera je ekonomika nyní výkonnější než před finanční krizí z let 2007 až 2009. Přesto zůstává velmi křehká. Přísná úsporná opatření by nyní podle něj měla velmi negativní dopad.

Za velkou překážku pro ekonomický růst označil Geithner hlavně ceny ropy, kvůli kterým musí spotřebitelé platit mnohem více za pohonné hmoty. V tomto případě však neexistuje rychlé a snadné řešení problému.

Napravit škody po krizi bude trvat

Geithner rovněž poznamenal, že výzkumy ukazují, že oživení po finančních krizích bývají většinou „více váhající a nevyvážená“ a bude trvat několik let, než se podaří napravit škody způsobené tou poslední. Vláda se však současně s tím musí začít připravovat na budoucnost, ve které rozvíjející se země, jako jsou Mexiko, Čína a Brazílie, budou lépe konkurenceschopné, což zvýší tlak na pracovní místa v USA.

Geithner rovněž kladně ohodnotil poslední kroky Evropské centrální banky, v rámci kterých poskytla více peněz na trh, a akce nových vlád Itálie a Španělska. Podle něj výrazně uklidnily napětí na finančních trzích a omezily riziko poklesu globální ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám