Hlavní obsah

Zapomeňte na řeči o šetření. Obamova vláda loni utratila nejvíc v historii. Na dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy v posledním fiskálním roce do konce září utrácela nejvíc v historii a vykázala druhý nejvyšší rozpočtový deficit. Podrobné údaje Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO), kterým věnoval pozornost málokdo, tak ukazují, že řeči o vládních úsporách jsou jen mýtem, napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Článek

Obamova vláda přes tvrzení o úsporách utratila 3,6 biliónu dolarů (asi 65 biliónů korun), o 4,2 procenta více než v předešlém roce. Překonala tím svůj rekord 3,52 biliónu dolarů z roku 2009, kdy zahájila své tažení za „proutrácení se zpět do prosperity“, připomněl list.

O něco příznivější zprávou je, že federální příjmy vzrostly v posledním roce o 6,5 procenta, z toho na daních z příjmů vláda získala o téměř 22 procent více než v předešlém roce.

Bush za to nemůže

Srovnání posledních pěti let jasně ukazuje dramatický zvrat k horšímu za Obamovy vlády. V roce 2011 deficit mírně stoupl na 1,298 biliónu dolarů a jeho podíl na výkonu ekonomiky klesl na 8,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP), podle CBO však jsou deficity posledních tří let „vyšší než v kterémkoli roce od roku 1945“.

Srovnání posledních let rovněž ukazuje, jak blízko byl federální rozpočet ještě v roce 2007 k vyrovnané bilanci, kdy jeho deficit činil jen 1,2 procenta HDP. „Na taková čísla je nutné poukázat, až bude zase někdo říkat, že hlavní příčinou současných rozpočtových problémů jsou Bushovy daňové škrty,“ napsal WSJ.

Pro „supervýbor“ vyslaných zástupců obou stran Kongresu, který nyní diskutuje o způsobech snižování deficitu, jsou tyto údaje poselstvím, že klíčem ke snižování deficitu je rychlejší ekonomický růst a omezování výdajů. Vyšší daně, které prosazuje Obama, růst naopak poškodí a ještě podnítí už tak rekordně nenasytnou chuť Washingtonu k utrácení, poznamenal list.

Reklama

Výběr článků

Načítám