Hlavní obsah

O zájezdy je zájem, cestovní kanceláře jich prodaly více než loni

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské cestovní kanceláře letos prodaly přibližně 2,45 miliónu zájezdů, což znamená meziroční nárůst o deset procent. Vyplývá to z průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) u 220 cestovních kanceláří.

Článek

Trend nárůstu prodeje zájezdů očekává AČCKA prostřednictvím svého mluvčího Tomia Okamury i příští rok. Podle něj krize pomíjela již loni, kdy cestovní kanceláře prodaly 2,225 miliónu zájezdů. To představovalo meziroční nárůst o sedm procent.

Češi trávili nejvíce dovolených v Chorvatsku, na druhém místě bylo Slovensko, třetí Itálie a čtvrté Řecko. Do první desítky popularity z hlediska českých dovolených by se měl letos vejít ještě Egypt, Rakousko, Turecko, Francie, Velká Británie a Španělsko.

Loni Češi absolvovali 10,189 miliónu dovolených, z toho 5,866 miliónu jich uskutečnili v tuzemsku a 4,323 miliónu v zahraničí. Celkem 35 procent všech zahraničních dovolených absolvují Češi letecky, připomněl Okamura.

Do Egypta se jezdilo méně

Jak nicméně uvedla agentura Reuters s odkazem na údaje statistického úřadu CAPMAS, počet zahraničních turistů Egypta ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o více než třetinu. Důvodem je nestabilní situace v zemi v souvislosti s únorovým povstáním proti režimu Husního Mubaraka.

Zatímco v letošním období mezi dubnem a červnem navštívilo zemi faraónů 2,2 miliónu turistů, o rok dříve jich bylo 3,5 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám