Hlavní obsah

Takhle tedy ne, obořilo se Rakousko na Maďarsko ohledně řešení hypoték

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Vlnu nevole vyvolal v Rakousku způsob, jakým chce maďarská vláda premiéra Viktora Orbána vyřešit tíživé hypoteční dluhy svých občanů ve švýcarských francích. Vídeň navíc vyzvala Evropskou komisi, aby proti maďarskému postupu zasáhla. Informovala o tom rakouská média. Maďarsko chce část nákladů přenést na banky.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Maďarský premiér Orbán v pondělí oznámil, že vláda se rozhodla ochránit své občany, kteří si nabrali hypotéky ve švýcarských francích v letech 2005 až 2007, stanovením nižšího fixního kurzu forintu ke švýcarskému franku. Ztráty z tohoto přibližně dvacetiprocentního rozdílu mají přitom nést banky.

„Náš (východní) soused byl o našem stanovisku náležitě informován," prohlásil rakouský kancléř Werner Faymann po zasedání vlády. „Oznámený způsob řešení dluhů není žádný dobrý styl mezi sousedy," zdůraznil podle agentury APA ministr zahraničí Michael Spindelegger.

Ztráty budou velké

Podle analytika Jana Čermáka z ČSOB rozhodně nepůjde o malé ztráty. Pokud by domácnosti předčasně splatily třetinu svých úvěrů ve švýcarských francích, maďarské banky utrpí okamžitou ztrátu ve výši 1,4 procenta HDP, což představuje 17 procent jejich kapitálu.

„Paradoxním výsledkem maďarského intervencionismu tak kromě toho, že banky přestanou domácnostem na dlouhou dobu půjčovat, může být nakonec to, že vláda bude muset zachraňovat některé slabší bankovní domy, které neustojí neustále měnění podmínek během hry,“ doplnil Čermák.

Hrozí odchod bank

Rakouské Erste Bank a Raiffeisenbank jsou v čele zahraničních finančních ústavů, které jsou na maďarském hypotečním trhu silně angažované. První z nich má v Maďarsku hypoteční úvěry ve švýcarských francích v hodnotě asi tří miliard eur (asi 74 miliard korun) a druhá 3,4 miliardy eur (asi 83,5 miliardy korun), napsal rakouský server ORF.

Krok by podle pozorovatelů nezůstal bez dopadu na maďarský finanční trh jako celek, nehledě na Orbánův optimismus. „Myslím, že je zde reálné nebezpečí odchodu zahraničních bank z Maďarska,“ řekl agentuře Reuters analytik Nomury Peter Attard Montalto.

Reklama

Výběr článků

Načítám