Hlavní obsah

USA unikly hrozbě bankrotu, sněmovna schválila navýšení dluhu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sněmovna reprezentantů v noci na úterý schválila zvýšení stropu pro zadlužení USA ze současných 14,29 biliónu dolarů. V první fázi vzroste o 900 miliard. Zákon ještě musí v úterý schválit Senát a pak podepsat prezident Barack Obama. Vzhledem k tomu, že demokraté ustoupili požadavku republikánů v zájmu dohody, nečekají se další problémy.

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického Kongresu na washingtonském Capitol Hillu.

Článek

Sněmovna zákon o zvýšení státního dluhu přijala poměrem 269 ku 161 hlasům. Návrh podpořili poslanci obou stran, i když část demokratů i část republikánů s nedělní dohodou vedení Kongresu s prezidentem Barackem Obamou nesouhlasila. Pro bylo 174 republikánů a 95 demokratů, 95 demokratů bylo proti stejně jako 66 republikánů. Hlasování se zúčastnila i demokratka Gabrielle Giffordsová, kterou v lednu střelil do hlavy atentátník.

Demokraté v dohodě hodně ustoupili, protože odmítali zvýšení ve dvou fázích. Předseda demokratické většiny v Senátu Harry Reid však už s návrhem vyslovil souhlas, byť ještě před týdnem hrozil, že Senát návrh zamítne. I Barack Obama zákon podepíše, ačkoli se musel vzdát plánu na jednorázové zvýšení a minulý týden hrozil vetem.

Foto: ČTK

Strop státního dluhu se má po schválení druhé části zvýšit o 2,1 biliónu dolarů. Zvýšení je podmíněno škrty ve výši 2,4 biliónu.

Zákon byl schválen na poslední chvíli, právě úterý bylo dnem, kdy vládě došly prostředky.

Víkendová dohoda amerických stran ale neměla podle agentury Bloomberg očekávaný dopad na vývoj trhů. Americké burzy se mírně propadly, i když analytici očekávali růst. V úterý ráno se propadly i asijské burzy. Zatímco americké v nejhorším případě o 0,43 procenta, japonský Nikkei poklesl v úterý o 1,34 procenta. Dolar ale posílil jak vůči euru, tak vůči jenu. Mírně vzrostlo i zlato.

Reklama

Výběr článků

Načítám