Hlavní obsah

Otevřela se muzea i obchodní centra. Doufají, že zmírní ztráty

Novinky, ČTK, kk, jab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí je po zavedení nouzového stavu kvůli koronaviru znovu možnost otevřít některé objekty. Nově můžete navštívit některá muzea, galerie a obchodní centra. Stále ale platí přísná bezpečnostní opatření.

Znovuotevření nákupních center a Národního muzeaVideo: Novinky

 
Článek

V jednom objektu se nesmí objevit víc než 100 osob najednou, musí se udržovat dvoumetrové rozestupy, nosit roušky a je zákaz se shlukovat. Provozovatelé pak musí dbát zvýšené hygieny, prostory dostatečně dezinfikovat a kontrolovat, jak lidé nařízení dodržují.

Lidé čekali před Ikeou ve frontách již od sedmi ráno

Koronavirus

Některá muzea a galerie se otevřou až v úterý, protože pondělí je pro ně tradiční zavírací den. Otevřou se také parky a zahrady u některých památek či exteriéry přírodních skanzenů. Mnohé instituce nabízejí slevy na vstupném, aby zájemce přilákaly.

V Národním muzeu a jeho dalších pobočkách, které se ode dneška otevírají, nesmí být více než sto lidí. V prostorách jsou umístěny dezinfekce a vyžaduje se dodržování rozestupů. Zároveň se lidé nesmí dotýkat exponátů a některé multimediální prvky, jako například sluchátka, kterých se lidé museli dotýkat, se používat nesmí.

„Nechali jsme otevřený pouze jeden vchod do našeho komplexu, tedy přes historickou budovu, a tady v podstatě máme turnikety a také kustody, kteří to budou sledovat a počítat, abychom se dostali do té stovky, což je asi největší limit pro tuto budovu, protože ona je veliká a vejde se sem mnohem víc lidí, a sto lidí je vlastně jenom málo, na druhou stranu jsme chtěli otevřít aspoň symbolicky, protože si myslíme, že lidé po té dlouhé karanténě by měli mít možnost navštívit muzeum,“ popsal novou situaci Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Muzeum má nyní až do 15. června o polovinu snížené vstupné a děti do 15 let mají vstup zdarma.

Budova muzea byla před vstupem návštěvníků řádně vydezinfikována a v dodržování přísných hygienických opatření se stále pokračuje. Nicméně ztráty pro muzeum byly velké, odhadem v řádech desítek milionů za měsíc. A ještě se prohloubí kvůli nepřítomnosti návštěvníků ze zahraničí, kteří tvořili až 50 procent návštěvnosti.

Foto: Novinky

Znovuotevření Národního muzea.

Znovuotevření se týká i obchodních center, v nichž mohly dosud být otevřené jen hypermarkety s potravinami, lékárny a drogerie. Od pondělí se počet obchodů, které mohou otevřít, rozšiřuje.

Stále je však nutné dodržovat bezpečnostní opatření. „Zákazníci jsou informováni prostřednictvím infografiky na zemi nebo na různých informačních panelech, zároveň je tady posílený personál bezpečnostní služby a bezpečnostní koordinátor, který zajišťuje spolu s kamerovým systémem to, aby zákazníci respektovali opatření,“ zmínila Karolina Šustrová, provozní ředitelka společnosti Unibail-Rodamco-Westfield, pod niž spadají obchodní centra v Praze na Zličíně, Chodově a na Černém Mostě.

Foto: Novinky

Znovuotevření nákupních center.

Zaměstnanci jsou v obchodních centrech vybaveni ochrannými pomůckami, mezi kterými nechybí vedle roušky a rukavic také ochranný štít. Ten si obchodní centrum na Chodově vyrábí samo. „Na začátku, kdy byla zavedena bezpečnostní opatření, tak byl nedostatek ochranných pomůcek, proto my jsme využili projektu, který máme na Metropoli Zličín, kde jsme chtěli využívat plastové odpady z centra a tisknout z nich produkty pro zákazníky, využili jsme tyto tiskárny pro tisk štítů, takže částečně ta dodávka je z tohoto zdroje,“ uvedla Šustrová.

Ztráty jsou ovšem v obchodních centrech velké. Dvouměsíční pauza měla zásadní vliv na ekonomiku obchodů a výpadek tržeb zřejmě některé donutí zavřít.

Zavřené zůstávají zatím občerstvení a restaurace, které lze otevřít až 25. května. Zatím nikdo nehlásí, že by některé obchody vůbec neotevřely. Podle odborníků se ekonomický pokles projeví se zpožděním, protože mezi lidmi bude méně peněz a nelze zatím odhadnout dopad předpokládané nižší spotřeby domácností.

Co všechno se dnes opět otevře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám