Hlavní obsah

Zmrazování stamilionových majetků Rusů v ČR: V hledáčku i poslanec Státní dumy

Aktualizováno

Česká republika podnikla první kroky ke zmrazení majetku ruských oligarchů a dalších osob, které jsou na sankčním seznamu kvůli ruské invazi na Ukrajině. Novinkám to ve středu řekl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss, které má záležitost na starost.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Máme nějaké první případy identifikovaného majetku, byť ne zatím zmrazeného na území ČR podle evropského sankčního seznamu,“ řekl Novinkám Weiss.

„Teď řešíme, co můžeme konkrétně říct, abychom neprolamovali povinnou mlčenlivost, která ze sankčního zákona plyne,“ doplnil mluvčí.

Posléze ministerstvo na Twitteru upřesnilo, že se zabývá například majetkem poslance ruské Státní dumy či manželky dalšího poslance dolní komory ruského parlamentu. Celkem se jedná o ruské finance v řádu stovek milionů korun.

Rusko má ještě měsíc. Pak zkrachuje jako Venezuela, spočítali bankéři

Válka na Ukrajině

V některých zemích již k prvnímu zmrazení majetku Rusů došlo. Například německé úřady zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun).

Italská policie zase zabavila jachtu patřící Alexeji Mordašovovi. Celkem již rozhodly tamní úřady o zabavení majetku v hodnotě 140 milionů eur (3,5 miliardy korun).

V ČR má aplikaci mezinárodních sankcí v gesci Finanční analytický úřad (FAÚ) spadající pod ministerstvo. V současnosti vyhledává dotčený majetek na základě nejrůznějších evidencí. V případě zmrazení majetku se tak stane buďto přímo u daného subjektu (většinou bank), nebo sankcionovaný majetek přechází do správy FAÚ, jak informoval resort.

Ať je živí válka. Zelenskyj chce další sankce proti Rusku

Válka na Ukrajině

Na seznamu i Putin a Šojgu 

Evropská unie v pondělí již poněkolikáté od začátku ruské invaze na Ukrajinu rozšířila sankční seznam ruských činitelů a oligarchů.

Nejprve se objevil balík sankcí, který ve středu 23. února uvalily členské státy EU na Rusko kvůli uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny. Fyzickým a právnickým osobám zařazeným podle pravidel bude zmrazen veškerý majetek v EU, nebude jim povolen vstup na území EU a zakázáno bude také s nimi obchodovat.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Na unijním sankčním seznamu se tehdy ocitlo několik stovek poslanců ruského parlamentu, kteří uznání odsouhlasili, a také 27 politiků, armádních činitelů, byznysmenů či oligarchů.

Konkrétně zde figurovali i členové ruské vlády včetně ministra obrany Sergeje Šojgua, ministra hospodářství Maxima Rešetnikova či vicepremiéra Dmitrije Grigorenka.

Od 25. února EU přidala na sankční seznam osob ruského prezidenta Vladimíra Putina a šéfa diplomacie Sergeje Lavrova. K 28. únoru následně seznam doplnila o dalších 26 prominentních Rusů, z nichž mnozí mají na Putina úzké vazby, včetně mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Reklama

Výběr článků

Načítám