Hlavní obsah

Ať je živí válka. Zelenskyj chce další sankce proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondělí k uvalení dalších sankcí proti Rusku, pokud Moskva bude pokračovat v invazi. Navrhl bojkot ruské ropy, dalších ruských vývozních produktů a zastavení exportu do Ruska, uvedla agentura Reuters.

Foto: Novinky

Evropa stojí za Ukrajinou, projev Volodymyra Zelenského

Článek

Zelenskyj také opět požádal Západ, aby vyhlásil nad Ukrajinou bezletovou zónu nebo aby poskytl Kyjevu vojenská letadla, poznamenal ruskojazyčný servis stanice BBC.

Západní sankce uvalené na Moskvu kvůli její invazi na Ukrajinu izolovaly Rusko v takové míře, jakou takto velká ekonomika ještě nezažila, píše Reuters. Zelenskyj nyní podle ní v podstatě vyzval k zavedení mezinárodního obchodního embarga na Rusko.

Rusko si klade podmínky: Neutralitu Ukrajiny a uznání Krymu

Válka na Ukrajině

„Pokud bude invaze pokračovat a Rusko se nevzdá svých plánů proti Ukrajině, pak je zapotřebí nový balíček sankcí. V zájmu míru,” řekl ukrajinský prezident ve videoposelství, přičemž zmínil zejména bojkot ruské ropy a ropných produktů.

„Bojkotujte dovoz do Ruska. Pokud nedodržují civilizovaná pravidla, pak by neměli dostávat zboží a služby z civilizace. Ať je živí válka,” dodal.

Nejen vojáky, Rusko poslalo na Ukrajinu i policii, která má potírat protesty místních

Evropa

Zelenskyj rovněž znovu vyzval k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, což západní představitelé od začátku ruské invaze na Ukrajinu odmítají s argumentem, že by to vyžadovalo, aby jejich letouny střílely na ruská bojová letadla. To by podle nich mohlo vyvolat širší konflikt s Ruskem.

V případě neuzavření nebe nad Ukrajinou Zelenskyj žádá západní spojence, aby Kyjevu poskytli alespoň stíhačky. „Kolik dalších mrtvých a jaké ztráty je potřeba k ochraně nebe nad Ukrajinou? Čím se liší mírumilovní lidé v Charkově nebo Mykolajivu od Hamburku nebo Vídně? Čekáme řešení,” citovala ukrajinského prezidenta stanice BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám