Hlavní obsah

Zlínský lídr Pirátů se účastní prokremelských debat. A bude na ně chodit dál

Novinky, Renáta Bohuslavová

Lídr Pirátů ve Zlínském kraji a expert na obranu Giuseppe Maiello se účastní akcí, které pořádá spolek na podporu Vladimira Putina. Ten prosazuje vystoupení Česka z NATO i EU a radí lidem, jak se stát fašistou či prokremelským agentem. Podle Maiella je dialog důležitý a na akce bude chodit dál.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Giuseppe Maiello, lídr kandidátky Pirátů ve Zlínském kraji.

Článek

Spolek Hej, občané! v pondělí v Praze pořádal debatu s názvem Kam kráčíš armádo? za účasti místopředsedy KSČM Josefa Skály, člena Strany práv občanů Hynka Blaška nebo předsedy hnutí Bezpečnost odpovědnost solidarita Jaroslava Štefce. Debatovat přišel i Pirát a vysokoškolský profesor Giuseppe Maiello.

„Jak se stát prokremelským agentem, fašistou, příslušníkem krajní pravice, Kremrolí, resp. chráněnou dílnou Putina? Je to snadné mějte názor podobný našemu,“ vyzývá spolek Hej, občané!, na Facebooku.

Maiello: Na debaty budu chodit dál

„To je naprostá blbost. Nevěřím, že ten spolek má takový program. Já jsem byl zvyklý z Itálie, že s fašisty se nemluví. Tady se zase nemluví s komunisty. To už bychom nemohli mluvit s nikým. Já jsem pirát a řeknu, co si myslím,“ řekl Novinkám překvapeně Maiello.

I přesto, že Česká republika by podle něj měla zůstat součástí NATO a Evropské unie, na debaty spolků, které mají odlišný názor, bude chodit i nadále. „Myslím si, že na debatě musí člověk vystoupit vždy, pokud má nějaká kritéria slušnosti. Musí své názory obhájit a nebát se,“ dodal lídr Pirátů ve Zlínském kraji.

Před třemi lety se Maiello také účastnil protestní akce před Českou televizí s názvem „Vysílejte pravdu“. Tam tehdy prohlásil, že ČT je zmanipulovaná a chová se jako Al-Džazíra. Dnes svá slova mírní a hovoří o tom, že z podstaty věci nemůže být televize nezávislá.

„Já jsem možná řekl, že všechny televize na světě, které mají nějakého majitele, tak nemohou být úplně nezávislé. Technicky to prostě není možné. To je všechno a za tím si stojím,“ komentoval svá dřívější slova.

Piráti prý nejsou vítači

Na stejné místě také naznačil, že kdyby mohl volit v prezidentských volbách 2012, zřejmě by hlasoval pro Miloše Zemana. V příštím roce, už jako český občan, se ale chystá podpořit Michala Horáčka. „Já budu volit Horáčka, hlavně protože Zeman je starý člověk,“ vysvětlil Maiello Novinkám.

Se Zemanem se shoduje například v postoji k migraci. Česká republika podle něj má povinnost přijmout uprchlíky z válečných zón, ale nemůže najednou přijmout větší počet uprchlíků a nesouhlasí ani se systémem přerozdělování na základě kvót. „Piráti nejsou vítači. Respektují pravidla, ale nejsme jako Okamura, který dělá populistická rozhodnutí,“ řekl Novinkám Maiello.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám