Hlavní obsah

Daňový balíček a vyšší rodičovská po hodinách debat stále neschváleny

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek na mimořádné schůzi jednala o daňovém balíčku, který zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard, zdaňuje rezervy pojišťovnám a zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Po hodinách debat, kdy opozice vládu kritizovala, se ale poslanci k hlasování nedostali. Rodičovský příspěvek, který byl také na programu, se neprobíral vůbec. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz, .

 
Článek

On-line reportáž skončila, děkujeme za pozornost.

14:00 - Po pětihodinové debatě, v níž vystupovali především opoziční poslanci, se Sněmovna k hlasování ve třetím čtení nedostala. Jednání o daňovém balíčku by mělo pokračovat ve středu v 9 hodin ráno.

13:26 -  Šéf poslanců STAN Jan Farský obecně upozorňuje na zvyšující se daňové zatížení pro občany.

13:15 - Stanjura hovoří už přes půl hodiny. V rámci svého projevu se vrací až k deset let starým událostem a konkrétním ekonomickým výhledům.

13:00 - Hovoří předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vyčítal Faltýnkovi, že když byl ještě v ČSSD, zvyšovaly se daně. „Za dob socialisty Jaroslava Faltýnka socialisté daně zvyšovali,“ podotkl Stanjura. Než Faltýnek vstoupil do hnutí ANO, byl dlouholetým členem ČSSD.

12:32 - „Vláda by tím přišla cca o pět miliard korun. Pojišťovnám na zdravotním pojištění daní peníze, které od pojištěnců vlastně ještě nevybraly,” řekl Ferjenčík, podle kterého tak hrozí útok na výdělky pojišťoven a tím i jejich ochromení.

12:30 - Poslanci nejvíce kritizují zdanění rezerv pojišťoven. Podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka by stačilo, kdyby vláda přistoupila na kompromisní variantu a oddělila od sebe zdanění rezerv pro havarijní a životní pojištění.

11:58 - „Ano, máte pravdu. ODS zvyšovala daně a slibuje, že je sníží, ale vy je jen zvyšujete. Můžete si podat ruce,” zapojil se do debaty Václav Klaus ml., který byl do Sněmovny zvolen právě za ODS, ačkoliv dnes už má vlastní hnutí Trikolóra.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Václav Klaus mladší

11:57 - „Ano, zvýšili jsme daně, kdy po letech projídání přišla ekonomická krize. Za dva roky, až vás budeme střídat, to bude velmi podobné,” odvětil Faltýnkovi sněmovní matador z ODS Marek Benda.

11:53 - Skopeček mu odpověděl s tím, že ke zvýšení některých daní za vlády ODS došlo v dobách ekonomické krize. „Měl bych větší radost, kdyby mi slova o tom, že jsem mladý chlapec, říkaly kolegyně z hnutí ANO. Vzpomínáte tu periodu ekonomické krize,” řekl Skopeček.

11:52 - „ODS má v genech, že když je volební kampaň, tak slibuje, že bude snižovat daně. Když vládne, tak je zvyšuje, a když je v opozici, tak navrhuje daně zase snížit. Skopeček je stále ještě mladý chlapec a nemůže si pamatovat to, co jeho kolegové prosadili,” pustil se do Skopečka Faltýnek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek na schůzi sněmovny v úterý 26. března 2019.

11:50 - Na obranu rozpočtu a proti výtkám opozice vystoupil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

11:20 - „To už není zmetek, je to šlendrián. Vysvětlete mi, když se zvýší zdanění technických rezerv, jak to povede ke snížení závislosti na hazardu a alkoholu,” ptal se ministryně financí a ministra zdravotnictví Skopeček.

Právě boj se závislostmi a hazardem je hlavní vládní argumentací k tomu, proč daně zvyšovat.

11:15 - Dostalo se i na kritiku rozpočtu. „Paní ministryně připravuje rozpočet na základě nereálných čísel a potom se narychlo snaží schválit legislativu, aby alespoň nějak ten rozpočet vyšel. Jestli tohle není ukázka neschopnosti ministryně financí, tak už nevím co,“ kritizoval Skopeček.

11:09 - Poslanci na návrh Ferjenčíka hlasovali o přerušení jednání o daňovém balíčku. Vládní poslanci to ale 77 hlasy zamítli, pro bylo 73 poslanců. Debata pokračuje.

„Všichni asi víme, že se dnes nestihne tento tisk probrat. Tisk zároveň blokuje zásadní projednání rodičovského příspěvku. Navrhuji přerušit schůzi do 35. schůze. Bylo by dobré odbavit rodičovskou, kde je shoda napříč politickým spektrem,“ řekl Ferjenčík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

V případě, kdy by se poslanci vrátili do řádné schůze, tak by prvním bodem byl právě rodičovský příspěvek a pokračovalo by se.

11:05 - Daňový balíček se nyní projednává na mimořádné schůzi, která má i druhý bod jednání, a to je právě rodičovská. Opozice kritizuje vládu za to, že si bere děti a rodiče jako rukojmí a pokud se neschválí daňový balíček, nedojde ani ke schválení rodičovské. Taktika na to, kdy a co mohou poslanci řešit ještě není u konce.

Zvýšení rodičovské v ohrožení. Vláda si bere děti jako rukojmí, hřímá opozice

Domácí

11:03 - Piráti zároveň varují před velmi vysokým zdaněním práce. „Zdanění práce je v Česku extrémně vysoké. Neměli bychom se zvyšováním spotřebních daní a priory problém, ale vláda by měla využít příležitost k tomu, aby snížila zdanění práce,” dodal Ferjenčík.

11:02 - Podporu má podle poslance Mikuláše Ferjenčíka návrh i u Pirátů. Stejně jako kolegové kritizoval zdanění rezerv pojišťoven.

11:00 - „Navrhujeme zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH z jednoho na dva miliony korun. Kvůli vývoji ekonomiky a inflaci se přes jeden milion obratu dostává čím dál více malých podnikatelů, kterým kvůli tomu enormně roste doba strávená papírováním a komunikací s finančními úřady,” uvedl poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Foto: ODS

Vojtěch Munzar (ODS)

10:55 - U pultíku se postupně střídají poslanci ODS a SPD a kritizují už platné zavedení EET, kontrolního hlášení a další kroky, kterými vláda dodnes zatížila drobné podnikatele.

10:40 - „Vládě se nedá věřit. Ve svém programovém prohlášení slíbila, že nebude zvyšovat daně. A co je hlavní agenda ministryně Schillerové? Daňový balíček, který daně zvyšuje. Nenasytná vláda útočí na peněženky lidí,” kritizuje na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

10:05 - Dalším, kdo se vyjádřil proti daňovému balíčku, je SPD. „Drancuje lidem peněženky. Nemůžeme zákon podpořit,” řekl jejich poslanec Jan Hrnčíř.

10:00 - Opozice zároveň uvádí, že by neměla problém se zvýšením některých daní, kdyby došlo ke snížení jiných. ODS například prosazuje zrušení daně z nabytí nemovitosti.

9:45 - Poslanec ODS Jan Skopeček se pozastavil nad tím, že vláda ještě nemá balíček schválený a už dávno s penězi z něj počítá v rozpočtu na rok 2020.

„Považuji to za neschopnost ministerstva financí a jeho vedení. S balíčkem přichází na poslední chvíli,” pustil se do vlády Skopeček.

9:37 - Stanjura kritizoval, že vláda zvyšuje daně na hazard, protože chce údajně bojovat proti gamblingu, ale přitom stát v rámci EET provozuje loterii Účtenkovka.

9:33 - ODS si svolala tiskovou konferenci, na které kritizovala vládní daňový balíček. „Mohl by se jmenovat návrh zákona o zvýšení daní a narušení stability finančního trhu,” prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Nejhorší návrh je podle Stanjury zdanění technických rezerv. Podle něj se to dotkne až pěti milionů občanů, kteří mají životní pojištění.

9:31 - V projevu Kovářová kritizuje i zdanění technických rezerv pojišťoven. Opozice varuje, že kvůli tomu zdraží lidem pojištění.

Foto: archiv Věry Kovářové

Poslankyně Věra Kovářová (STAN)

9:20 - Kovářová společně s poslancem Pirátů Mikulášem Ferjenčíkem a šéfem lidoveckých poslanců Janem Bartoškem navrhují, aby vláda zvýšení poplatku zrušila.

9:15 - Jako první se slova ujala poslankyně Starostů Věra Kovářová. Cupovala například návrh na zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí z tisícikoruny na dva tisíce korun.

„Opět je to jednoduchý způsob, jak vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků,” uvedla na plénu.

9:10 - Očekává se vystoupení řady opozičních poslanců, kteří budou balíček kritizovat.

9:00 - Jednání Sněmovny začalo.

Kromě daňového balíčku má Sněmovna na pořadu mimořádné schůze také navýšení rodičovského příspěvku. Na to se ale zřejmě nedostane.

Opoziční ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN proto iniciovali další mimořádnou schůzi, která se bude konat příští pátek. Na té by opozice chtěla schválit navýšení rodičovského příspěvku.

Vláda ale „rodičák” svazuje právě se schválením daňového balíčku. „Jak daňový balíček, tak vyšší rodičovský příspěvek jsou důležitými prioritami této vlády. Není tajemstvím, že každý rozpočet má příjmovou a výdajovou stránku a zákony jsou z logiky věci vzájemně provázané,“ sdělila ve čtvrtek Novinkám šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Zvýšení rodičovské v ohrožení. Vláda si bere děti jako rukojmí, hřímá opozice

Domácí

Navýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc korun vyjde stát příští rok na 8,6 miliardy. Daňový balíček má podle údajů ministerstva financí přinést v roce 2020 do státní kasy zhruba 8,9 miliardy korun.

Spotřební daň se má v případě lihu podle ministerstva financí zvýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitr 40procentního alkoholu.

Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Babiš sliboval, že daně nezvýší, kritizuje opozice

Vláda chce také zvýšit poplatek za vklad do katastru nemovitostí z tisícikoruny na dva tisíce korun. Další oblastí, které se novela dotýká, je pojišťovnictví. Podle předlohy se má snížit uznatelnost technických rezerv u pojišťoven.

Opozice poukazuje na to, že premiér Andrej Babiš (ANO) před volbami sliboval, že nebude zvyšovat daně, ale jeho kabinet to přitom teď dělá. Podle opozice na to lidé doplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám