Hlavní obsah

Na ženu s variantou omikron upozornil praktický lékař

Na ženu, u níž byla potvrzena koronavirová varianta omikron, upozornil hygieniky její praktický lékař. Žena za ním přišla do ordinace poté, co se u ní projevily drobné obtíže. V České televizi to v neděli řekl Vladimír Valenta, šéf Krajské hygienické stanice v Liberci. Lékař podle něj nechal ženě na místě udělat antigenní test, a protože věděl o jejím návratu z Afriky, obrátil se na Krajskou hygienickou stanici v Liberci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Po pozitivním výsledku antigenního testu a po konzultaci s námi jsme zařídili diskriminační PCR test, který potvrdil vysoké podezření. To bylo poté potvrzeno sekvenací v laboratoři,“ uvedl Valenta s tím, že kvůli provedení PCR testu vyjel za ženou speciální odběrový tým a muselo se také zjišťovat, s kým žena přišla do kontaktu v ordinaci uvedeného lékaře.

Olomoučtí hygienici prověřují dva kontakty ženy s omikronem

Domácí

Valenta také potvrdil, že hygienici už také trasovali osoby, s nimiž přišla žena do kontaktu.

„Tady se naštěstí ukázalo, že manželé, kteří se vraceli z Jihoafrické republiky, respektive z Namibie, jeli z letiště vlastním autem, a protože jsou v důchodovém věku, nemají už rozsáhlé pracovní kontakty. Došlo tak jen ke kontaktům rodinným,“ uvedl Valenta s tím, že dalšími kontakty byli ti, kteří se účastnili stejného zájezdu.

New York vyhlásil kvůli omikronu stav nouze

Zahraniční

„Museli jsme je vyhledat, napsat jim žádanky na PCR testy a předat je kolegům z krajských hygienických stanic, aby s nimi dál pokračovali v epidemiologickém šetření,“ upřesnil liberecký krajský hygienik.

Podle předchozích informací by se mělo jednat o dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje a z Prahy. Hygienici podle něj také prověřovali letecké trasy, kterými se žena s potvrzenou variantou omikron přepravovala z Afriky do Česka.

Varianta omikron v Česku potvrzena

Domácí

„Nahlašovali jsme to do systému rizikových hlášení v rámci EU, aby i ostatní státy tyto spolucestující vyhledaly a prošetřily podezření, které tam může být velmi reálné,“ doplnil Valenta.

Pro nemocnou a její kontakty nastavili hygienici přísnější karanténu s ohledem na to, že koronavirová varianta omikron může být nakažlivější, a také proto, že není jasná reakce této varianty na očkovací látku. Karanténa pro ně bude trvat 14 dní, přičemž všichni na začátku a na konci podstoupí PCR testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám