Hlavní obsah

Země slíbily Česku 80 tisíc vakcín, dar zatím nedorazil

Právo, Kristýna Šopfová

Před více než měsícem slíbilo Maďarsko, Rakousko a Slovinsko, že České republice darují v součtu 80 tisíc dávek vakcín. Zatím ale nic nedorazilo, ačkoliv polovina byla podle premiéra přislíbena už začátkem května. Změnit by se to mělo koncem měsíce.

Foto: David W Cerny, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian s premiérem Andrejem Babišem (ANO). V pozadí rakouský premiér Viktor Orbán.

Článek

„Rakousko se už v náš prospěch vzdalo 30 tisíc vakcín, ty k nám budou dodány ještě do konce května. V následujících týdnech dorazí také dodávky od Maďarska a Slovinska,“ napsala Právu mluvčí vlády Jana Adamcová.

Příslib pomoci přišel od trojice států začátkem dubna po vyjednávání českého premiéra o dodatečném rozdělení vakcín v Evropské unii, čímž Česko přišlo o sedmdesát tisíc dávek navíc.

Babiš: Vakcín z Rakouska, Maďarska a Slovinska bude více, než je ztráta po roztržce v EU

Domácí

Tehdejší kritiku opozice premiér odmítl s tím, že přátelé z Maďarska Česku solidárně přenechají 40 tisíc dávek ze své kvóty, Rakousko 30 tisíc dávek a Slovinsko jich přidá ještě 10 tisíc.

Stvrzení maďarského příslibu však padlo teprve před týdnem na setkání ministrů zahraničí obou zemí. „Maďarský ministr tam potvrdil, že vakcíny chtějí poslat a dojde k tomu do konce měsíce,“ řekl Právu český velvyslanec v Maďarsku Tibor Bial.

Látky schválené EU

Původní odhad byl přitom optimističtější. „Požádal jsem ho (premiéra Viktora Orbána) o solidaritu a on slíbil, že v prvním květnovém týdnu nám propustí kvótu 40 tisíc vakcín, buď Pfizer, nebo Moderna,“ oznámil začátkem dubna premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle Biala přesný termín nezazněl. „Bylo to tak, že až Maďarsko dosáhne určitého počtu naočkovaných, tak to pustí,“ přiblížil Právu Bial. Mělo by jít o vakcíny, které už schválila EU, nikoliv o ruský Sputnik či čínský Sinopharm, jimiž se v Maďarsku očkuje.

Nejistý osud je stále kolem deseti tisíc dávek Moderny ze Slovenska. Příslib pomoci zazněl od nového předsedy slovenské vlády Eduarda Hegera při návštěvě Česka v polovině dubna.

Slovensko dá Česku 10 tisíc dávek vakcíny od Moderny

Domácí

„Slovenská pomoc má formu daru a bude k dispozici rovněž v nejbližších týdnech,“ řekla Právu mluvčí Adamcová. Jak daleko jednání jsou, nedokázalo upřesnit ani velvyslanectví v Bratislavě.

V Česku bylo dosud vyočkováno 4,2 milionu dávek vakcíny proti covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám