Hlavní obsah

Zeman se Zaorálkem probírali zahraniční politiku. Prioritou je EU i dohoda s Trumpem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lán

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v sobotu jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem v rámci pravidelných poradních schůzek o zahraniční politice. Probírali nástup Donalda Trumpa do čela USA, Evropskou unii, velvyslance i jadernou dohodu s Íránem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

Česká republika především „potřebuje fungující Evropu a Evropskou unii“, uvedl po několikahodinovém jednání Zaorálek a dodal, že na tom se s prezidentem shodne.

Zaorálek podotkl, že ČR může být k EU kritická a mít výhrady, ale jejím klíčovým zájmem je, aby EU byla bezpečná a prosperující.

Ministr zahraničí také ocenil to, že by prezident Zeman mohl jednat brzy v Bílém domě. Zaorálek k Trumpovi poznamenal, že jeho vůle rozbít některé „staré šablony“ není nutně špatná. Je ale otázkou, co nového se místo nich vytvoří a jak to bude pracné.

Důležitost jaderné dohody s Íránem

Se Zemanem se podle svých slov také shodl v náhledu na Turecko i na tom, že mezinárodní dohoda o jaderném programu s Íránem, kterou Trump zpochybňuje, je v zájmu ČR. Česká diplomacie bude chtít tento postoj u americké vlády prosazovat.

Zaorálek potvrdil, že s prezidentem Zemanem mluvili také o velvyslancích, přičemž šéf diplomacie odmítl sdělit, zda se jednalo také o bývalém hradním protokoláři Jindřichovi Forejtovi.

Reklama

Související články

Zeman by měl jet za Trumpem v dubnu

Prezident Miloš Zeman se za svým americkým protějškem Donaldem Trumpem vypraví zřejmě v dubnu 2017. Novinkám to ve čtvrtek řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček....

Výběr článků

Načítám