Hlavní obsah

Zrušení dohody s Íránem by byla katastrofa, varoval Trumpa šéf CIA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Končící šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennnan varoval nastupujícího prezidenta Donalda Trumpa před zrušením jaderné dohody s Íránem. Trump tento krok avizoval v předvolební kampani. Podle Brennana by to byl „vrchol bláznovství“.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA John Brennan

Článek

„Bylo by to katastrofální, opravdu. V první řadě by to bylo bezprecedentní, kdyby jedna vláda roztrhala dohodu uzavřenou předchozí vládou. Domnívám se, že by to byl vrchol bláznovství, kdyby příští vláda tu dohodu roztrhala,“ poznamenal Brennan v rozhovoru pro BBC.

Ředitel CIA upozornil, že takový krok by v Íránu posílil zástupce tvrdé linie a vyslal by signál ostatním zemím, že mohou usilovat o jaderné zbraně.

Írán souhlasil s omezením svého jaderného programu loni v létě výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Západní země v čele s Izraelem se obávaly, že Íránci usilují o jadernou zbraň. Teherán to popíral, avšak Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že Írán pracoval na výrobě jaderných hlavic. Jeho experti se však nedostali dál než k základním zkouškám a výrobě elementárních komponentů. [celá zpráva]

John Brennan v čele CIA skončí po Novém roce. Zpravodajskou službu vedl čtyři roky.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Íránský parlament schválil jadernou dohodu

Íránský parlament v úterý schválil zákon o jaderné dohodě, kterou Teherán v červenci uzavřel se šesti mocnostmi. Informovala o tom státní agentura IRNA....

Výběr článků

Načítám