Hlavní obsah

Zeman: Rekonstrukci vlády nedoporučuji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část opozičních politiků volá kvůli korupční kauze dotýkající se vládního hnutí STAN po rekonstrukci kabinetu. Prezident Miloš Zeman to však nedoporučuje. V neděli také vystavil vysvědčení některým ministrům, jedničku od něj mají šéfové resortů obrany a spravedlnosti –Jana Černochová a Pavel Blažek (oba ODS). Naopak výrazně kritický je k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti).

Foto: ČTK

Miloš Zeman

Článek

„Kdyby hnutí STAN se 33 poslanci odstoupilo, tak se vláda stane menšinovou. To by vedlo k politické nestabilitě. Nedoporučoval jsem mu (premiéru Petru Fialovi pozn. redakce) žádnou rekonstrukci vlády. S hlasováním o nedůvěře bych počkal po předsednictví,“ řekl v neděli na CNN Prima News prezident Miloš Zeman.

Balaš: První musím řešit nedostatek míst na středních školách. Zavírání kvůli covidu nechci

Domácí

Reagoval tak na výzvy některých opozičních politiků směrem k Fialovi, aby vzhledem ke skandálům kolem vládního hnutí STAN přestavěl vládu. Kvůli těmto problémům nechtěl Zeman přidávat Fialovi starosti a v týdnu „se skřípěním zubů“ jmenoval do funkce ministra školství Vladimíra Balaše (STAN).

Rakušan by podle prezidenta měl zůstat ministrem vnitra, na pováženou je však jeho funkce předsedy hnutí. „Já v tom hnutí nevidím, kromě pana Rakušana, žádnou výraznou osobnost. Když nejsou lidi, tak asi pan Rakušan může zůstat ministrem vnitra, a protože nejsem členem STAN, tak nenavrhuji, aby nebyl předsedou hnutí. Pouze upozorňuji na šest skandálů za sebou,“ míní Zeman.

Prezident v diskusi také zhodnotil práci ministrů. Jedničku neboli možný „polibek smrti“ udělil ministryni obrany Janě Černochové a ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS). Činnost žádného jiného člena vlády Zemana prý neupoutala natolik, aby je v pozitivním smyslu jmenoval.

Naopak výrazně kritická slova, stejně jako už v minulosti, mířila proti šéfovi české diplomacie Janu Lipavskému (Piráti). „Jan Lipavský teď udělal ostudu v našich vztazích s Izraelem. Všiml jsem si, že proti tomu protestují i někteří koaliční politici. Mně se to více než nelíbí, protože celou svou kariéru prosazuji strategické partnerství či přátelství s Izraelem. Teď přijde takový, tři tečky, a udělá krok, který to přátelství naruší,“ pustil se prezident do Lipavského. Izraelské straně se prý hodlá omluvit.

Sabotáž během Zemanovy hospitalizace? Hrad dal podnět Blažkovi, ten ho pošle dál

Domácí

Zeman to řekl v návaznosti na krok, kdy se Česko nepřipojilo k 20 zemím, které odsoudily propalestinskou a protiizraelskou rezoluci Rady OSN pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám