Hlavní obsah

Zeman ocenil oběti českých vojáků v zahraničí, podle Babiše musíme masivně zbrojit

Novinky, jas

Armáda si v úterý připomíná 100. výročí vzniku Generálního štábu. Prezident Miloš Zeman coby vrchní velitel vyzdvihl účast vojáků v zahraničních misích, neboť jejich oběti podle něj ukazují, že armáda, která byla v minulosti traumatizována, opět bojuje. Vedle Zemana vystoupili na shromáždění armádních špiček i šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) či premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Zeman se vyslovil za dodržení dvou procent HDP na obranu, jak stanoví závazky v NATO. Připomněl rovněž, že ač je často kritizován za podporu zahraničních misí, zůstává jejich příznivcem.

Zeman zmínil, že v zahraničí zahynulo při plnění úkolů již 14 vojáků. I jejich oběti podle něj „ukazují, že naše armáda traumatizovaná minulou historií opět bojuje”. „Tento étos nejen bojeschopné, ale i bojující armády je to, co bychom si měli do budoucnosti odnést,” prohlásil prezident.

Babiš: Jak bránit Evropu

Premiér Andrej Babiš (ANO) namísto připraveného projevu, v němž by prý jen opakoval teze předestřené předsedou Senátu, glosoval mezinárodní politickou situaci i stav české armády, která podle něj doplatila na rozvrat zbrojního průmyslu v 90. letech minulého století.

Premiér mimo jiné vyzdvihl českou zbrojní výrobu. „Žijeme ve světě, kde musíme zbrojit. Masivně,” uvedl Babiš, podle něhož by se měli evropští členové NATO zamyslet nad obranou Evropy. Uvedl to i v souvislosti s útoky Turecka proti Kurdům na severu Sýrie.  „Jeden člen NATO se rozhodl pro tuto operaci, která je nepřijatelná. To jsou věci, na které Evropa nereaguje,” dodal Babiš.

„Ta Evropa má problém,” uvedl premiér, který připomněl například i problémy s migrací i nejednotnost při rozšiřování EU. Členské země NATO by se podle něj měly zamyslet nad bezpečností Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám