Hlavní obsah

Zeman jako vrchní velitel armádě nechybí, jen generály nikdo nejmenuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident republiky je podle Ústavy ČR zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil, ale podle ministerstva obrany i odborníků je jeho role spíš symbolická a na fungování armády zdravotní nezpůsobilost Miloše Zemana nebude mít vliv. S jedinou výjimkou, že příští čtvrtek 28. října nedojde ke jmenování generálů.

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály. Archivní snímek (2019)

Článek

„Obecně je třeba zdůraznit, že současná situace nemá na chod armády vliv. Vojáci dále plní všechny úkoly doma i v misích jako dosud,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Dodal, že pokud prezident nebude schopen vykonávat funkci, přejde pravomoc vrchního velitele na premiéra, ale ten nebude moci generály povýšit ani dodatečně, protože tato prezidentská pravomoc je nepřenositelná.

Vláda před týdnem navrhla, aby prezident jmenoval pět nových a povýšil jednoho současného generála. „Nemáme v tuto chvíli informaci, zda byly jmenovací listiny prezidentem podepsány,“ podotkl Pejšek.

PŘEHLEDNĚ: Prezident není schopen práce. Co bude dál?

Domácí

Dodal, že případné nejmenování neovlivní služební zařazení navržených důstojníků a jejich pracovní náplň. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz, zda prezident jmenovací dekrety vojáků podepsal a zda dojde k jejich jmenování, neodpověděl.

Podle bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Andora Šándora není třeba se obávat, že prezidentova indispozice negativně ovlivní fungování armády, ani v případě, kdyby došlo k nějaké vojenské krizi.

„Neexistuje žádný důvod ke spekulacím, že by armáda nebyla pod velitelskou kontrolou, protože podle zákona velení armády je na náčelníku generálního štábu a ministru obrany. To, že je prezident vrchním velitelem ozbrojených sil, je věc pouze symbolická, protože i kdyby byl vyhlášen válečný stav, tak to je otázkou parlamentu,“ řekl Právu Šándor.

Situace je vážná. Jsme připraveni aktivovat článek 66, shodli se předsedové stran

Domácí

Podle Pejška má prezident jednu roli v době vyhlášení válečného stavu. „Prezident na návrh vlády nařizuje mobilizaci a demobilizaci, ale až v případě, kdy je již parlamentem válečný stav vyhlášen. Tudíž v tomto procesu činí prezident ‚jen‘ následný oficiální krok povolání vojáků,“ dodal Pejšek.

Podle informací médií se mělo o stav prezidenta jako vrchního velitele zajímat Vojenské zpravodajství. Právu dobře informovaný zdroj z bezpečnostní komunity k tomu řekl: „Po neohlášené návštěvě předsedy Sněmovny Vondráčka zpravodajství prověřovalo, jak je možné, že do blízkosti vrchního velitele mohl někdo nekontrolovaně přijít. O jeho zdravotní stav nešlo.“

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám