Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Prezident není schopen práce. Co bude dál?

Prezident Miloš Zeman není a v nejbližší době nebude podle závěrů Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) schopen vykonávat svou funkci. V pondělí o tom na tiskové konferenci informoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s tím, že přišel čas aktivovat článek 66 Ústavy ČR o převedení pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny. V následujícím textu shrnujeme pravděpodobný další postup.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman při volbě do Sněmovny

Článek

Co říká článek 66 ústavy 

  • Článek 66 české ústavy říká, že nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí předsedovi vlády a předsedům Poslanecké sněmovny a Senátu.

DOKUMENT: Plné znění článku 66 Ústavy ČR

Dokumenty
  • Předseda PS by měl za prezidenta mimo jiné pověřovat sestavením nové vlády, což je nyní – krátce po volbách – klíčové. V případě, že byla Poslanecká sněmovna rozpuštěna a nová ještě nebyla ustavena, přísluší pravomoc pověřit někoho sestavením nové vlády předsedovi Senátu.

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

Domácí

Co říkají předsedové PS a Senátu?

  • Předseda dosluhující Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se nechal slyšet, že o aktivaci článku 66 Ústavy ČR by měla rozhodovat až Sněmovna v novém složení, která se sejde 8. listopadu. Té stávající končí mandát 21. října a už by to nestihla. „Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí,” řekl Vondráček.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že úterní schůzce v Senátu, na kterou budou pozváni předsedové stran zastoupených v povolební Sněmovně, bude předcházet schůze senátní ústavní komise k možnostem převodu prezidentských pravomocí. Senátu podle něj nezbývá, než se dohodnout na společném postupu, jak Zemanovi pravomoci dočasně odejmout.

Babiš: Zpráva o Zemanově zdravotním stavu mě překvapila

Domácí

Jak může být článek 66 aktivován?

  • Je třeba hlasování obou komor parlamentu. Přičemž stačí souhlas nadpolovičního počtu zákonodárců Poslanecké sněmovny i Senátu. Takovým usnesením by poslanci a senátoři přesunuli pravomoci na premiéra a předsedy obou komor. Jedná se o dočasný a vratný úkon. Prezident může své pravomoci převzít zpět.

Může se Zeman bránit?

  • Ano. Prezident může usnesení parlamentu napadnout u Ústavního soudu.  Stanoví to článek 87 Ústavy ČR, který uvádí, že Ústavní soud rozhoduje také „o návrhu prezidenta republiky na zrušení usnesení Poslanecké sněmovny a Senátu podle čl. 66”.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám