Hlavní obsah

Zeman jako klíčová postava po volbách už měsíc nepromluvil na veřejnosti. Politici jsou v klidu

Aktualizováno

V souvislosti s rušením programu prezidenta Miloše Zemana se objevují spekulace, že je jeho stav vážný. Pokud by odešel z funkce okolo voleb, přešly by ústavní pravomoci při vyjednávání o vládě na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Ten však Novinkám řekl, že se na tuto eventualitu zatím nepřipravuje. Obdobný postoj zaujímá i zbytek politické scény. Zeman přitom už měsíc nepromluvil na veřejnosti.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (třetí zprava) s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem na archivním snímku

Článek

„Já osobně teď neřeším různé spekulace a soustředím se na volby,“ napsal Vondráček Novinkám.

Odkazoval přitom na to, že prezident bude v pátek volit v soukromí na zámku v Lánech, jak mu doporučil jeho ošetřující lékař a šéf Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral.

„Další kroky (jeho programu, pozn. red.) jsou taktéž následně konzultovány s ošetřujícím lékařem prezidenta,“ doplnil Vondráček.

Volby bez prezidenta? Jednání o vládě by vedl Vondráček

Parlamentní volby

V případě, že by prezident zemřel nebo rezignoval ještě před volbami, přešly by bezprostřední úkony, mimo jiné svolání zasedání Sněmovny, právě na jejího šéfa Vondráčka.

Zároveň by po ustavující schůzi podala současná vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) demisi do jeho rukou.

Vondráček v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce také uvedl, že informace o zdravotním stavu prezidenta z titulu své funkce dostává.

Na dotaz, zda má nyní důvěryhodné zprávy o tom, že je vyloučené, že bude muset prezidentovu roli po volbách zastat, již nereagoval.

Nemocného prezidenta není potřeba ukazovat, řekl Ovčáček

Domácí

O Zemanově zdravotním stavu média a politici spekulují již několik dnů. Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Od té doby je prezident v Lánech, kde ho ve čtvrtek navštívil Zavoral. Následně byl omezen jeho program.

Podle posledních zpráv musí Zeman nabrat síly, řekl to v pátek jeho mluvčí Jiří Ovčáček. A připustil, že je nemocný. Zároveň podle něj není nutné, aby se objevoval na veřejnosti.

Hrad odmítá spekulace o Zemanově podlomeném zdraví, podle médií má vodu v břiše

Domácí

Vystrčil: Vědí, co je před námi

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve čtvrtek Novinkám řekl, že věří, že se okolí prezidenta chová odpovědně a informuje s vědomím, že přichází doba, kdy čekají Zemana klíčové státnické povinnosti.

Po víkendových volbách do Sněmovny ho dle tradice čekají schůzky s šéfy úspěšných stran, posléze by měl jednoho z nich pověřit sestavením nové vlády.

Šéf BIS Koudelka získal stříbrnou medaili Senátu

Domácí

„Přece vědí, co je před námi, jak to bude a může být obtížné a že je v zájmu, abychom ty věci řešili,“ uvedl v narážce na postoj Zemanova okolí, které o prezidentově zdravotním stavu žádné podrobnosti dosud neuvedlo.

Další kroky ale zatím Vystrčil jako šéf horní komory v tuto chvíli podle vyjádření pro Novinky nechystá. Odmítl se také bavit o možnosti, že by parlament aktivoval ústavní článek 66 a shodl se na tom, že prezident není schopen ze zdravotních důvodů vykonávat svůj úřad.

Lídři Spolu vyrazili přesvědčovat své vlastní voliče

Parlamentní volby

Adamová: Ať řeknou, jak dlouho bude indisponován

Pokud jde o zástupce z řad opozičních poslanců, za koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) pro Novinky promluvila nejprve šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Teď je míček na straně prezidenta, respektive jeho kanceláře, aby byli schopni ubezpečit veřejnost i politickou scénu, jak dlouho bude případně pan prezident indisponován a jaká je teď konkrétní představa dalšího vývoje,“ řekla.

Šéf ODS Petr Fiala poté doplnil, že chce vyčkat na výsledky voleb. „Pak budeme řešit následné kroky,“ napsal Novinkám.

Babiš chce zažalovat Bartoše

Domácí

A s Pekarovou souhlasí i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Sdělit, v jaké kondici je pan prezident, by hradní kancelář měla,“ řekl Novinkám.

Oslovení zástupci SPD, ČSSD a KSČM na dotazy Novinek doposud nereagovali.

Rychetský: Pravomoc Zemana může být ústavně omezena

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Právu řekl, že Ústava vůbec nepočítá se situací, kdy není jisté, zda prezident opravdu je schopen o vládě vyjednávat.

„Ústavní předpoklad je, že ústavní činitel vždy jedná lege artis, tedy podle pravidel. Podle vývoje situace se může stát i několik scénářů, pravomoce prezidenta mohou být ústavně omezeny,“ řekl Rychetský.

Parlament by se mohl shodnout dle článku 66 na tom, že prezident není schopen vykonávat svůj úřad. „Může to zakotvit u Ústavního soudu, který rozhodne, jestli bylo vše v souladu s ústavním pořádkem,“ řekl.

Hrad ruší další Zemanův program

Domácí

Na aktivaci ústavního článku 66 by se musely sejít obě komory parlamentu. Teoreticky by se mohla ještě jednou sejít i současná Sněmovna, které funkční období končí 21. října.

Odborník na ústavní právo Jan Kysela už dříve pro Právo naznačil, že v případě mimořádné události by takový scénář byl možný, i když se to v ČR ještě nikdy nestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám