Hlavní obsah

Zeman: Demonstranty se šibenicemi měla policie „zhaftnout“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepíše novelu pandemického zákona poté, co Sněmovna přijala úpravy. Řekl to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. V souvislosti s tím odsoudil šibenice na demonstracích. Žádá za ně trest vězení. Šibenice odsoudili také politici z koalice i opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Sice ho podepíšu, ale teprve poté, co budou úpravy. V původním pandemickém zákonu byl dost nesmyslně stanoven interval platnosti na nekonečno. Teď je tam listopad. To je samozřejmě dobře. Zadruhé byla snížena výše pokut, která byla nesmyslně vysoká. Třetí, že karanténu je možné vyhlásit pouhou smskou,“ prohlásil prezident v nedělním rozhovoru.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

Podle prezidenta se tyto věci „naštěstí“ podařilo v parlamentu opravit.

„Kdyby ten zákon už tehdy měl tuto formu, tak by obstrukce nebyla tak výrazná i demonstrace by byly méně početné,“ míní prezident.

Současně tvrdě zkritizoval demonstranty, kteří na protest během projednávání novely přinesli před budovu Poslanecké sněmovny šibenice. Označil je za „hlupáky“.

Fiala se setkal se Zemanem, řešili Ukrajinu i pandemický zákon

Domácí

„Zásadně nesouhlasím se šibenicemi. Policie měla demonstranty se šibenicemi zhaftnout,“ uvedl Zeman.

Řekl bych, že se policie neměla bát zasáhnout tvrději. Šibenice jsou naprosto nepřijatelné, jsou to primitivové.
Karel Havlíček, místopředseda ANO

Jak uvedl, nesouhlasí ani s tím, že se nejednalo o přestupek. „Ti lidé, kteří ty šibenice přinesli, by měli být potrestáni,“ míní.

Šibenice odsoudili i další politici

Kritičtí k demonstrantům, kteří na protest před Sněmovnu přinesli šibenice, byli také další politici, a to jak ze strany koalice, tak opozice.

Očima Saši Mitrofanova: Pomsta vykořeněných s šibenicí v mysli

Komentáře

Například místopředseda Sněmovny a poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek má za to, že by se měla otevřít diskuse s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) o výkladu zákona. Policie totiž proti demonstrantům s šibenicemi nezasáhla s odůvodněním, že na šibenicích nebyla žádná jména, tudíž nevyzývali k nenávisti vůči konkrétním lidem nebo skupině.

„Řekl bych, že se policie neměla bát zasáhnout tvrději. Šibenice jsou naprosto nepřijatelné, jsou to primitivové,“ dodal v Partii místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček.

Proti šibenicím se postavil také šéf SPD Tomio Okamura, který ale jedním dechem dodal, že lidé mají právo demonstrovat. „Občané protestují proti tomu, že vláda navrhuje zákony proti lidem,“ neodpustil si Okamura příležitost popíchnout vládní koalici.

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

Právo na protest přiznala místopředsedkyně dolní komory parlamentu a místopředsedkyně vládního hnutí STAN Věra Kovářová. Podle ní to ale musí mít určité hranice. „Lidé mají právo demonstrovat. Při poslední demonstraci jsem ale dostala informaci, že kolegyně poslankyně dostala při procházení davem holí přes záda,“ zmínila překročení hranice ze strany protestujících Kovářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrad podal žalobu na Stehlíkovou

Kancelář prezidenta republiky (KPR) podala žalobu na lékařku Džamilu Stehlíkovou kvůli výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Informoval o tom Zemanův...

Výběr článků

Načítám