Hlavní obsah

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

– Praha • Aktualizováno

Při úterní protestní akci iniciativy Chcípl PES poblíž Sněmovny byl zraněn jeden policista a šest demonstrantů bylo zadrženo. Lidé na Malostranském náměstí v Praze demonstrovali proti schválení vládní novely pandemického zákona. Před budovou Sněmovny se podle policie sešlo zhruba 700 lidí. Vpodvečer byla demonstrace rozpuštěna, ale někteří lidé nadále zůstali u Sněmovní ulice.

Demonstrace před poslaneckou sněmovnouVideo: Novinky

 
Článek

Kromě transparentů přinesli lidé makety šibenic symbolizujících pandemický zákon, na něž pověsili pytle s nápisy „Ekonomika“ či „Vzdělávání“. Novelu by měli poslanci projednávat po odkladu z minulého týdne.

Na místě nakonec zasahovali také těžkooděnci. Policie podle posledních informací zadržela šest lidí.

Důvodem bylo to, že napadali policisty, informoval už odpoledne mluvčí policie Jan Daněk. Jeden z policistů utrpěl zranění. Později mluvčí doplnil, že byl zadržen také sedmý člověk, protože použil pyrotechniku.

Podle neověřených informací byl na místě zadržen také jeden z fotografů. Údajně se bránil, když mu lidé chtěli sebrat z úst roušku.

Pořádající iniciativa plánuje na náměstí protestovat až do doby ukončení projednávání zákona. Na úterý nachystala také protest z automobilů. Do metropole jich údajně vyrazilo z různých stanovišť asi 300. Účastníci zaparkovali auta na Letenské pláni.

„Nejde nám o ohrožení bezpečnosti, ale o transparentní vyjádření nesouhlasu s přijetím novely pandemického zákona,“ uvedl jeden z pořadatelů Jiří Janeček.

V Praze se demonstrovalo proti opatřením

Domácí

Mnozí z demonstrantů na Malostranském náměstí si s sebou přinesli vlajky, píšťalky a transparenty.

Podle reportéra Novinek, který situaci sledoval na místě, se k 10. hodině sešlo zhruba 400 lidí. Počet účastníků ale rostl, kolem poledne jich podle odhadu policie bylo zhruba 700. Kolem páté hodiny odpoledne jich tam zůstalo asi 200.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Proti pandemickému zákonu přišlo před Sněmovnu protestovat několik stovek lidí.

Poslance přicházející na jednání o sporném zákonu demonstranti přesvědčovali, podobně jako na obdobném protestu před týdnem, aby pro novelu nehlasovali.

Někteří vysvětlovali, že přijetím zákona budou ohroženy jejich existence. Do debaty se s nimi dal poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík, podle kterého většina z demonstrantů návrh zákona ani nečetla. Podle zástupce pořádající organizace Jakuba Olberta je novela „nástroj k podvolení celého národa“.

Šibenice před Sněmovnou je přestupek

Krimi

„Svoboda pohybu, svoboda podnikání, svoboda slova, ochrana soukromí, právo na vzdělání, právo na zdravotní péči, nedotknutelnost osob a jejich soukromí, svoboda shromažďování a další základní hodnoty našeho života jsou v ohrožení,“ uvedli zástupci iniciativy již dříve.

Demonstrace před Poslaneckou sněmovnouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Odpůrci protipandemických opatření se v Praze sešli také v neděli. Na Václavském náměstí protestovali proti přijetí novely pandemického zákona a žádali zrušení všech nařízených omezení. Podle pořadatelů dorazilo 6000 lidí. Policie počet účastníků neupřesnila. Po tříhodinovém shromáždění se účastníci vydali na pochod městem.

Foto: Novinky

Demonstranti na cestě do Prahy

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout omezení širšího okruhu činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou.

Za hranou, vrchol nevkusu. Politiky pohoršila šibenice na demonstraci

Domácí

Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra. Kabinet chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Platnost základních částí zákona o možnosti vydávání protikoronavirových restrikcí končí za současného stavu s posledním únorem.

Vládní koalice se podle Fialy dohodla, že platnost pandemického zákona omezí letošním rokem. Kabinet původně navrhl, aby bylo možné vydávat protikoronavirová mimořádná opatření neomezenou dobu. Zdravotnický výbor už dřív doporučil omezit časovou platnost základní části zákona do konce listopadu.

Foto: Novinky

Šibenice na Malostranském náměstí

Naposledy se objevila šibenice před Sněmovnou při úterní demonstraci proti novele pandemického zákona, policie případ prověřuje jako přestupek proti veřejnému pořádku a předala jej Magistrátu hlavního města Prahy k posouzení. Těm, kteří šibenici na náměstí umístili, hrozí až desetitisícová pokuta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám