Hlavní obsah

Hrad podal žalobu na Stehlíkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kancelář prezidenta republiky (KPR) podala žalobu na lékařku Džamilu Stehlíkovou kvůli výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Informoval o tom Zemanův advokát Marek Nespala.

Foto: Profimedia.cz

Lékařka a exministryně Džamila Stehlíková

Článek

Předžalobní výzvu Hrad zaslal již na konci ledna. V ní požadoval milion korun jako odškodné (má přijít Fondu ohrožených dětí), omluvu za její výroky a seznam lidí, kteří jí měli vyzradit údajné informace o prezidentově zdravotním stavu. Stehlíková uvedla, že se omlouvat nehodlá.

Stehlíková v období Zemanovy říjnové hospitalizace například tvrdila, že zdraví prezidenta souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou nebo že ho postihlo delirium tremens. Podle Nespaly si tyto informace buď Stehlíková vymyslela, nebo ji někdo napálil.

Řekněte jména. Zeman chce ze Stehlíkové dostat identitu donašečů z ÚVN

Domácí

„Důležité je, že se doktorka Stehlíková k této věci neustále vyjadřuje i po podání žaloby, pokračuje v tom. Bude na posouzení soudu, jak toto její chování – které je za všemi hranami, o lékařské etice ani nemluvím – ocení,“ řekl prezidentův advokát v rozhovoru pro server iDNES.cz

Žaloba byla k soudu podána 31. ledna. „Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky,“ uvedl Nespala.

Stehlíková: Zeman chce milion a omluvu za slova o cirhóze

Domácí

To, že Zeman trpí cirhózou jater naznačil i předseda lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko.

Zastrašovací a zastírací manévr, tvrdí Stehlíková

Podle Stehlíkové se jedná o další zastrašovací a zastírací manévr prezidentské kanceláře.

Prezidentská kancelář se podle Stehlíkové snaží zatajit pravdu o tom, co se dělo na Hradě před druhou Zemanovou hospitalizací, a odvést pozornost od souvislosti Zemanovy dlouhodobé zdravotní indispozice "s přebíráním jeho pravomocí nepovolanými osobami". „Především v kauze utajení před prezidentem a později skartování tajné zprávy o aktu ruské válečné agrese ve Vrběticích," uvedla Stehlíková.

Stehlíková již dříve sdělila, že pouze jako lékařka vyjádřila svůj názor a domněnku ve chvíli, kdy veřejnost neměla o stavu prezidenta dostatečné informace. Domnívá se, že její názor později potvrdili odborníci, kteří Zemana léčili. Je také přesvědčena, že její vyjádření nebylo nactiutrhačské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám