Hlavní obsah

Zdravotní ústav odhalil 88 případů nové varianty BA.2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zdravotní úřad (SZÚ) odhalil v Česku za poslední týden 88 případů nové varianty koronaviru, tzv. BA.2. Ta v současnosti dominuje zejména v Dánsku. Měla by být asi 1,5krát nakažlivější než v současnosti dominantní omikron, ale podle prozatímních závěrů dánských vědců by neměla způsobit více hospitalizací.

Ilustrační foto

Článek

SZÚ vycházel z asi 6500 vzorků, BA.2 se tedy vyskytla u 1,4 procenta případů.

Varianta byla objevena 6. prosince 2021 a původně se předpokládalo, že jde o subvariantu omikronu. „Z fylogenetického hlediska se však zřejmě jedná o s omikronem zcela nepříbuznou subvariantu,“ uvedl SZÚ.

V Dánsku je dominantní

Varianta BA.2 v současnosti dominuje v Dánsku, Švédsku a Velké Británii v souvislosti s importem z Indie. Právě v Dánsku již varianta představuje více než polovinu případů, což ale může být způsobeno i tím, že země rozsáhle sekvenuje.

„Zřejmě může za to, že epidemie v Dánsku pokračuje,“ řekl o nové variantě ředitel Institutu globálního zdraví na Ženevské univerzitě Antoine Falahault.

Podle dat z Dánska by měla být nová varianta 1,5krát nakažlivější než omikron. Zároveň by ale podle prozatímních závěrů nová varianta neměla způsobovat více hospitalizací či vážnější průběh nemoci. Tento poznatek ale není ještě zcela ověřen.

Co víme o nové variantě BA.2

Zahraniční

„Ačkoli varianta BA.2 přitahuje pozornost odborné i laické veřejnosti, klinická praxe zatím v zasažených zemích nehlásí změny v průběhu onemocnění nebo v počtech hospitalizovaných v přímé souvislosti právě s touto variantou. Na podrobnější závěry je zatím příliš brzy, je třeba vyhodnotit více dat,“ shrnula ředitelka SZÚ Barbora Macková.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby BA.2 v nadcházejících měsících postupně nahradila omikron,“ uvedl vědec Tom Peacock z londýnské Imperial College. Současně ale dodává, že se podle dostupných dat nezdá, že by varianta způsobovala vážnější průběh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám