Hlavní obsah

Zdevastovaná komunitní Stodola v Moravské Nové Vsi funguje dál

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská Nová Ves

Zlata Maděřičová z Moravské Nové Vsi provozuje Stodolu, kde se lidé z okolí pravidelně scházejí. Za léta fungování ji navštívili i zahraniční hosté jako je bývalý americký velvyslanec Andrew Schapiro nebo spisovatel Robert Fulghum. Tornádo komunitní místo zdevastovalo, přesto funguje dál. V reportáži se podívejte, co vše se v potornádové době ve Stodole děje.

Necelé tři měsíce po tornádu zdevastovaná komunitní Stodola Zlaty Maděřičové z Moravské Nové vsi funguje dálVideo: Novinky

 
Článek

„Otevřená vrata jsou znamením, že lidé mohou přijít dál, “ říká Zlata Maděřičová s tím, že ve Stodole pořádá nejen politické diskuse před volbami, protože setkání kandidátů a voličů považuje za velmi důležité, ale konají se také workshopy, jako je mozaikování, pletení, vyšívání nebo gurmánské večery.

Po tornádu v Hruškách ho museli vyprostit z trosek. Stále má co dělat s opravami

Domácí

„Moravské Nové vsi se přezdívá „Fazolov“, na poctivé fazolové polévce si lidé u nás velmi pochutnávají,“ vyzdvihuje Maděřičová, která uspořádala jak tradiční hody, tak vinobraní.

Foto: archiv Zlaty Maděřičové

Stodola fungovala a funguje jako komunitní centrum.

Stodolu znají lidé nejen v Česku, ale i zahraničí. Navštívilo ji mnoho slavných osobností, jako je bývalý americký velvyslanec Andrew Schapiro, spisovatel Robert Fulghum nebo slovenská herečka Magda Vašáryová. Z českých osobností přijeli Věra Jourová, generál Petr Pavel.

„Andrew Schapiro byl velmi nadšený. Povídal, že ho všichni zvou do muzeí, radnic nebo vysokých škol, ale že do stodoly ho ještě nikdy nikdo nepozval,“ rozesmála se Maděřičová a vzpomíná na toto velkolepé setkání s bývalým americkým velvyslancem.

24. červen - den D

Na tragickou noc, která nastala 24. června, Maděřičová stejně jako ostatní obyvatelé nikdy zapomene. Přišla nejen o střechu stodoly, ale i o vlastní střechu nad hlavou a dům se stal pro manžele neobyvatelný.

Foto: archiv Zlaty Maděřičové

Takhle vypadala Stodola po řádění tornáda.

„Když se mě lidé ptají, jak to toho rána 25. června vypadalo, odpovím jim, že to bylo jako když naházíte všechny věci do stavební míchačky. Sklo, porcelán, potraviny, květiny, koberce, ubrusy, polštáře a do toho všeho přidáte hlínu, zalijete litry vody a rozstříkáte po pokojích, “ popsala Maděřičová Novinkám, podle které v postižených oblastech chybí k urychlení práce hlavně řemeslníci.

Letecké záběry: Moravská Nová Ves dva a půl měsíce po tornádu a těsně po něm

Domácí

„Kdyby bylo na mně, odletěla bych do zemí jako je Ukrajina, kde lidé mají zájem o práci a provedla bych nábor. V našem domě teď pracují ukrajinští zaměstnanci a já jsem jim za to velmi vděčná, protože kdyby jich nebylo, tak je náš dům v daleko horším stavu,“ svěřuje se a odhaduje, že opravy budou hotové až tak za rok.

Jak vypadá dům Zlaty Maděřičové necelé tři měsíce po tornádu.Video: Novinky

„Teď je zrovna teplo, ale poslední týdny v srpnu byly deštivé. Teplota v našem domě se mohla pohybovat kolem 15 stupňů Celsia. Tornádo nám vysklilo všechna okna. Když máte doma tmu a zimu, tak je to hrozně nepříjemné,“ popisuje Maděřičová prožitky z chladných nocí. Kameru Novinek po době provedla a ukázala, že s manželem provizorně spí ve sklepních prostorách, kde zůstalo jedno jediné okno neponičené.

„Je jasné, že to už nikdy nebude takové, jaké to bylo. Ale já jsem velká optimistka a věřím, že to bude ještě mnohem lepší, “ dodává Maděřičová, která se těší nejen na to, až bude dům i stodola v obyvatelném stavu, ale také na své další komunitní aktivity, které sbližují sousedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám