Hlavní obsah

Po tornádu v Hruškách ho museli vyprostit z trosek. Stále má co dělat s opravami

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušky

Tornádo, které zpustošilo jižní Moravu, mají obyvatelé Hrušek stále v živé paměti. Jedním z nich je 77letý Miroslav Petrjánoš, který se v Hruškách narodil. Muž věří, že do zimy by mohl bydlet jako dřív. Práce však má on i další lidé v obci před sebou stále dost.

Záběry z Hrušek tři měsíce po tornáduVideo: Novinky

 
Článek

„Strach jsem neměl, jen jsem s údivem pozoroval bouři, která smetla naši obec,“ vzpomíná senior na okamžiky největší přírodní katastrofy v novodobé historii regionu.

„Vzduch byl během bouře hustý. Pamatuji si, jak věci prudce létaly vzduchem,“ ohlíží se za živlem, který 24. června řadu domů v Hruškách takřka srovnal se zemí.

Foto: Novinky

Takhle vypadal dům pana Petrajánoše po zásahu tornáda.

Pan Petrjánoš je jedním z mnoha lidí, kterým tornádo nejen zdevastovalo dům, ale nemohl se z něj následně také dostat ven. Na pomoc mu přijel až syn z Německa a společně s ním i skupina dobrovolníků.

„Tornádo zničilo celou střechu. Vítr profoukl půdou. Oba štíty spadly. Vítr také odnesl dvoje vrata, jak ta venkovní, tak i ta vnitřní. Můj syn přijel hned druhý den a spolu s hasiči a dobrovolníky mě dostali z domu pryč. Vojáci zase vyklízeli spoušť ze dvora, kterou po sobě tornádo zanechalo,“ popisuje pan Petrjánoš.

Policista z Hrušek: Návrat domů přinesl obraz zkázy. A pak přišel zázrak

Domácí

Aby žil opět spokojeně, je stále zapotřebí hromada práce. Hasiči a dobrovolníci mu prý ale velmi pomáhají. Stejně jako ostatní lidé zasažení tornádem dostal prý také muž dvakrát finanční podporu.

Foto: Novinky

Dvorek pana Petrajánoše.

„Snažíme se pomáhat všem lidem, kteří byli zasažení. Začali jsme tím, že jsme poskytli finanční pomoc, a to hned po zasažení tornádem. Hned poté jsme dali první finanční dávku a v srpnu druhou. Od začátku také koordinujeme dobrovolnickou pomoc,“ říká Jan Dus, koordinátor v terénu za Diakonii v Hruškách s tím, že doufá, že domy, které tornádo zasáhlo, se do zimy podaří opravit.

Škola z Hrušek se přestěhuje do tvrdonického azylu

Domácí

Rodiny, jejichž domy musely být zbořeny, ovšem podle jeho názoru do zimy nezačnou ani stavět.

Reklama

Výběr článků

Načítám