Hlavní obsah

Závidím Polákům vládu, zkritizoval Kalousek českou účast na Porošenkově inauguraci

– Praha

Neúčast čelných českých politiků na sobotní inauguraci nového ukrajinského prezidenta rezonuje u opozice. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se pozastavil nad tím, že do Kyjeva dorazí za ČR pouze ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kalousek v té souvislosti na svém facebookovém profilu uvedl, že „závidí Polákům jejich vládu.“

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Zatímco okolní země včetně Německa, Polska nebo Slovenska vysílají na Ukrajinu své prezidenty, za Českou republiku na inauguraci míří „pouze“ šéf diplomacie. Účast v Kyjevě je mezi diplomaty vnímaná velmi symbolicky, a právě na to místopředseda TOP 09 poukazuje.

„To, že za Českou republiku bude přítomen pouze ministr zahraničí a ne předseda vlády či hlava státu, má bohužel také velký symbolický význam. Ve vztahu k ruskému imperialismu závidím Polákům jejich vládu,“ napsal Kalousek na svém facebookovém profilu.

Foto: Regis Duvignau, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová, budoucí ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) a Vladimir Putin při setkání ve Francii

Právě Polská vláda v souvislosti s krizí na Ukrajině vyjadřovala Kyjevu velkou podporu a zaujímala vůči Rusku jeden z nejtvrdších postojů v rámci Evropské unie.

Foto: Facebook, Novinky

Komentář místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska k české účasti na inauguraci nového ukrajinského prezidenta

Z členských států Evropské unie do Kyjeva posílá své šéfy diplomacie kromě Česka už jen Francie, Dánsko a Lucembursko. Za Spojené státy přijede viceprezident Joseph Biden a za unii prezident Herman Van Rompuy.

Prezidentův nabitý program

Bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra je v kritice ještě ostřejší. „Je to hanebné, pan premiér by měl zvednout zadek a jet na Ukrajinu. Vždyť se tam bojuje i tak trochu za nás,“ řekl Vondra Lidovým novinám.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje účast šéfa české diplomacie za „postačující a důstojné zastoupení.“ Prezident Miloš Zeman na slavnostní akt nepojede kvůli nabitému pracovnímu programu. Zeman se už s Porošenkem setkal při oslavách 25. výročí pádu komunismu v Polsku, kde ho pozval na návštěvu do Prahy. [celá zpráva]

Očekává se, že Porošenko po své inauguraci zveřejní detaily svého mírového plánu, který má vyřešit krizi na východě Ukrajiny. S ruským protějškem Vladimirem Putinem na oslavách 70. výročí vylodění spojenců v Normandii dohodl, že jednání obou zemí začnou v neděli. [celá zpráva]

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Ve Francii se u příležitosti výročí vylodění v Normandii s ruským prezidentem setkal i jeho český protějšek Miloš Zeman.

Bývalý ministr a ukrajinský podnikatel Petro Porošenko vyhrál na konci května prezidentské volby. Získal v nich skoro 55 procent hlasů. Západ očekává, že jeho zvolení pomůže napjatou vnitropolitickou situaci v zemi uklidnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám