Hlavní obsah

Porošenko se dohodl s Putinem, o míru se má jednat v neděli

Paříž

Budoucí ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek potvrdil, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednal o řešení ukrajinské krize. Na Ukrajinu přijede ruský vyslanec jednat o Porošenkově plánu na řešení krize. Jednat se začne už v neděli.

Foto: Regis Duvignau, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová, budoucí ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) a Vladimir Putin při setkání ve Francii

Článek

„Uskutečnilo se krátké setkání zástupců Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny, kde jsme dosáhli dohody o třech věcech,“ řekl Petro Porošenko Ukrajinské pravdě.

Zmínil i jednotlivé body dohody: „na Ukrajinu přijede zástupce Ruska, s kterým budeme projednávat první kroky mírového řešení situace a plán, který jsem předložil a v němž je řada kroků ze strany Ruska i řada kroků ze strany Ukrajiny.“ Další podrobnosti k plánu nesdělil s tím, že se zúčastnění dohodli je ponechat tajné. Podle Porošenka má plán šanci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K časovému plánu uvedl: „Čekáme v nebližší budoucnosti uznání voleb ze strany Ruské federace. Nahlížíme, že rozhovory začnou v neděli.“

Tvrdá jednání

Uvedl, že nálada při setkání byla napjatá, ale podle něj Rusko vyslalo dobrý signál.

I z vyjádření Putina je jasné, že se začne jednat. Jednání však budou tvrdá a Kyjev zřejmě bude nucen k značným ústupkům. [celá zpráva]

Pokud jde o vyřešení politické krize na Ukrajině, podle šéfa Kremlu musí Kyjev nejprve zastavit vojenskou operaci vedenou proti proruským separatistům. „Je nutné okamžitě zastavit trestnou operaci na jihovýchodě Ukrajiny,” zdůraznil Putin.

„Jakmile bude dohoda podepsána a vstoupí v platnost, budeme přijímat opatření k ochraně ekonomiky,” upozornil Putin ve Francii před novináři a pohrozil odvetnými opatřeními v případě podpisu asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií.

Uvedl také, že Rusko očekává od Evropské komise návrh na obnovení konzultací spojených s řešením hospodářských problémů Ukrajiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám