Hlavní obsah

Zastupitelé ve Zlíně znovu odsouhlasili výstavbu nové nemocnice

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zastupitelé Zlínského kraje v pondělí potvrdili rozhodnutí o stavbě nové krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Přípravy výstavby tak mohou pokračovat.

Foto: Zlínský kraj, Novinky

Vizualizace nové krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně.

Článek

O výstavbě nové krajské nemocnice původně rozhodlo zastupitelstvo Zlínského kraje v prosinci loňského roku, když hlasování bylo do programu zařazeno dodatečně mimo plánovaný program. Návrh tehdy i díky některým opozičním zastupitelům získal nejtěsnější možnou většinu. Nehlasovalo pro něj například koaliční hnutí ANO. V reakci na to se na ministerstvo vnitra obrátilo několik zastupitelů i obyvatel kraje, kteří zákonnost postupu zastupitelstva zpochybnili.

Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby věc kvůli možnému porušení zákona o krajích znovu projednalo krajské zastupitelstvo. Z vyjádření ministerstva vnitra vyplývá, že prosincové hlasování bez předchozího zveřejnění by mohlo porušovat zákon o krajích. K návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje, navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) opětovné hlasování nejdříve odmítal, nakonec však podle něj kvůli tomu, aby se projekt nebrzdil, bylo na program hlasování o výstavbě zařazeno znovu.

Dlouhé hodiny diskuse

Zastupitelé vedli o záměru výstavby dlouhou diskusi. „V současné době si kraj nemůže tuto stavbu dovolit, musíme počítat s výpadky příjmů nemocnic, příjmů krajů,“ řekl Ivo Valenta (Svobodní a soukromníci) a podal protinávrh na zrušení prosincového usnesení.

Jeho stranický kolega Tomáš Pajonk podtrhl, že kraj bude mít sotva na kofinancování některých projektů, bude si půjčovat ne na investice, ale i na provoz. Jako kosmické označil tempo rozhodování o krocích k přípravě výstavby nemocnice Pavel Pustějovský (ANO).

Zdravotníci na Zlínsku dostali od státu respirátory. Nestačí ani na čtvrt dne

Koronavirus

Na podporu výstavby nemocnice se vyslovil Milan Plesar (STAN): „Mám čísla, kterým mohu věřit, budu hlasovat pro, nestydím se za to,“ uvedl. Na připomínky, že by se při schválení výstavby nemuselo dostávat na investice do školství, reagoval radní Zlínského kraje Petr Gazdík (STAN): „O školství nemějte obavy, novou nemocnicí neutrpí.“ „Bylo mi hanba, jakým způsobem se v prosinci rozhodnutí prosadilo,“ připojil Jaroslav Kučera (KSČM). „Budu pro, na 100 let můžeme pomoci rozvoji Zlínského kraje,“ deklaroval Pavel Botek (KDU-ČSL).

„Kraje by měly investovat, právě v této době,“ obhajoval záměr stavby hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Pro mě je stavba lepší než oprava staré nemocnice,“ sdělil Ondřej Benešík (KDU-ČSL). K diskusi se připojili i občané, mimo jiné vyzvali k uspořádání referenda o nové nemocnici.

Nová nemocnice by měla stát asi osm miliard korun, kraj by měl dát čtyři miliardy, na tři miliardy si vzít úvěr a jednu miliardu by měla zaplatit nemocnice. Do výběrového řízení na projekt se přihlásily dvě firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám