Hlavní obsah

Nemocnice v Letňanech může být do 10 dnů

Praha
Aktualizováno

Vláda v pátek vydá nařízení ke stavbě polní nemocnice v pražských Letňanech. Zařízení má pojmout až 500 lůžek a vznikne kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 a nedostatku lůžek ve standardních nemocnicích. Ministerstvo obrany ve čtvrtek v tiskové zprávě uvedlo, že vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál. Připravena může být do 10 dnů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kabinet by měl nařízení schválit na svém mimořádném pátečním zasedání, kde se bude zabývat i materiály, které řeší ekonomické dopady koronavirové epidemie a souvisejících opatření.

„Na základě nařízení armáda rozvine infrastrukturu polní nemocnice v areálu výstaviště PVA EXPO Praha Letňany, a tím vybuduje záložní zdravotnické zařízení s kapacitou 500 lůžek, které bude v režimu pohotovosti,” uvedlo ministerstvo obrany.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) dodá armáda do nemocnice 10 plně ventilovaných stanic, dalších 100 lůžek, jednotku intenzivní péče, počítačový tomograf a laboratoř. Poskytne rovněž základní personál pro provoz a střežení, který doplní civilisté. Nemocnice by mohla být vybudována do 10 dnů.

O povolání záloh ministerstvo zatím neuvažuje, byť ministr přiznal, že personální kapacity armádních zdravotníků jsou omezené, neboť řada z nich již nyní působí ve vojenských i civilních nemocnicích.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Kromě armádního materiálu použije stát i zásoby Správy státních hmotných rezerv. Její předseda Pavel Švagr uvedl, že SSHR má 2500 lůžek a je připravena k jejich rychlému vyskladnění a dovozu na místo určení. Uspořádání nemocnice v Letňanech plánují vojenští specialisté.

Podle MO vyhodnotí stav infrastruktury a rozhodnou, jaké vybavení je nutné doplnit. Nemocnici umístí do prostor tamních pavilonů. Využity mají být dvě haly ze sedmi, které v areálu jsou, řekl novinářům Tomáš Kotrč, ředitel společnosti ABF, která v Letňanech pořádá veletrhy.

Vyčlenění lékařů bude mít na starosti ministerstvo zdravotnictví. Podle obrany je vzhledem k velikosti nemocnice nutné zkombinovat vojenský personál s civilním.

Česko je v poměrném počtu zemřelých za týden čtvrté nejhorší na světě

Domácí

„Všichni si uvědomujeme, že situace je vážná a musíme ji společně zvládnout. Boj s epidemií je teď nejen pro armádu úkol číslo jedna. Do Letňan přesuneme vybavení našich polních nemocnic. Plánování a výstavba záložního zdravotnického zařízení proběhnou v řádu dnů,” řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) dnes ČTK řekl, že s budováním nemocnice se začne v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám