Hlavní obsah

Žaloba na nouzový stav už je u soudu. Na členy vlády míří trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nedělnímu vyhlášení nouzového stavu se už obrátil první člověk na soud. V žalobě právník Norbert Naxera, který podal žalobu v zastoupení klienta, uvádí, že vláda svým usnesením porušila ústavní zákon. Po pražském městském soudu proto požaduje, aby rozhodnutí kabinetu pro nezákonnost zrušil. Trestní oznámení od advokáta Petra Němce míří na členy vlády.

Foto: Novinky

Městský soud v Praze

Článek

Vláda kvůli epidemii nemoci covid-19 vyhlásila v neděli na základě žádosti hejtmanů v České republice na 14 dní nouzový stav. Nový nouzový stav nahradil původní, který musel skončit, protože jeho prodloužení ve čtvrtek neschválila Sněmovna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s ústavou. Podle některých právníků nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však vláda ústavu a Sněmovnu obchází.

Chaos na obzoru. Smete-li ÚS nouzový stav, stát bude muset vracet pokuty, upozornil právník

Domácí

Podobně argumentuje Michael Svatoš, který kabinet zažaloval. Uvedl, že účelem a smyslem zákona bylo zamezit svémoci ze strany vlády, která vyhlášením nouzového stavu výrazně rozšiřuje své pravomoci.

„Proto se jedná o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády,” napsal muž v žalobě.

„Co se týká žádosti hejtmanů, navrhovatel má za to, že tato žádost má jistou politickou váhu, ale právně nic neznamená,” uvedl Svatoš. Opatření podle něj také není řádně zdůvodněno. Chce proto, aby pražský městský soud usnesení vlády zrušil, protože je v rozporu s právními předpisy.

Trestní oznámení na vládu

Němec se obrátil na pražské městské státní zastupitelství. Podle něj se mohli členové kabinetu dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. „Protiústavní vyhlášení nouzového stavu a na to navázaná opatření způsobují vážnou poruchu v činnosti právnických a fyzických osob podnikatelů,” uvedl právník. Opatření tak podle něj úmyslně způsobují škodu.

Vystrčil už chystá kvůli nouzovému stavu stížnost k Ústavnímu soudu

Domácí

Všichni hejtmani, včetně pražského primátora, požádali po nedělním jednání s ministry vládu o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje. Podle Babiše to byl jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti covidu-19. Kabinet plánuje o další podobě boje s epidemií jednat s opozicí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě opatření výhrady.

Na trvání nouzového stavu je navázána většina opatření vlády proti covidu-19, bez jeho trvání by musel kabinet restrikce vyhlásit podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Podle ministrů by však taková pravidla byla při současném vývoji epidemie nedostatečná.

Proti vyhlášení nouzového stavu brojí jak předseda Senátu Vystrčil, tak například šéf hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Ten shání podpisy k vyvolání hlasování.

Poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková zase vyzvala opoziční poslance, aby připojili podpis k poslanecké ústavní žalobě, která kromě opětovného vyhlášení nouzového stavu napadá i systém prodlužování stavu prostou většinou přítomných poslanců, jak se dělo v minulosti. Zbytek opozice zatím vyčkává.

Reklama

Související články

Vláda vyhlásila nouzový stav do konce února

Vláda v neděli schválila vyhlášení nového nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů. Poté, co prodloužení stávajícího stavu nouze Sněmovna ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám