Hlavní obsah

Zakleknutím zátylku nelze člověka udusit, tvrdí instruktor

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donucovací prostředky, které v sobotu použili policisté proti zdrogovanému muži v Teplicích, byly zcela namístě. Není jimi možné někoho udusit nebo zablokovat mu krční tepny, řekl Právu policejní instruktor a odborník na výcvik bezpečnostních složek Pavel Černý.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel

 
Článek

„V tom, co jsem viděl, nespatřuji pochybení,“ odpověděl na otázku, zda na videu ze zásahu v Teplicích pozoruje jakékoli problematické úkony ze strany policistů.

„Pokud bychom byli v tělocvičně, tak bych jim vytknul, že neklečí na zátylku, ale na rameni. Čímž tu osobu tolik nefixuje a neovládá,“ zní jediná Černého výtka k provedení.

Policie zadržela podezřelého z vraždy muže, který byl nalezen na ulici v Praze

Krimi

„Šlo o zákrok proti člověku, který byl v naprostém amoku a evidentně nepociťoval žádnou bolest,“ upozornil Černý. Ve čtvrtek se na sociálních sítích objevilo další video, které má zachycovat dotyčného před příjezdem policistů.

Muž na záznamu vší silou mlátí do zaparkovaného auta pěstí, následně se dvakrát proti vozu rozbíhá hlavou, přičemž po druhém nárazu hlavou do auta zůstává bezvládně ležet na silnici.

Mladý muž rozbíjí auto rukou i hlavou

Museli zabránit i sebepoškozování

„Policisté museli bezprostředně zakročit nejen proto, že napadal lidi kolem a likvidoval majetek okolo, ale dokonce ubližoval poměrně zásadně i sobě. A to byl právě důvod, proč ho policisté po celou dobu na zemi fixovali. Mohli předpokládat a cítit tím, jak se zmítal, že by pokračoval v útoku na ně a na okolní osoby,“ míní instruktor. Navíc by muž mohl ublížit sobě, což policisté také podle něj nemohli dopustit.

Podobné zákroky proti lidem pod vlivem drog jsou podle Černého pro policisty náročné a nebezpečné. „Jak uvedla média, policisté byli pokousáni a poškrábáni, což znamená velké riziko infekce například HIV nebo těžkým typem žloutenky. Stejně tak při prohledávání hrozí jehla ukrytá v kapse či někde v oděvu,“ tvrdí.

Samotnou technikou, kterou na vzpouzejícího se muže policisté použili, není podle Černého možné člověka zabít.

„Tato technika se neprovádí na krk, ale na zátylek osoby. V případě té nejdivočejší rvačky na zemi s osobou silnou a vzdorující ze všech sil bych uznal, že byste mu mohl něco udělat třeba s krčními obratli. V této pozici ale nemůžete dát někomu koleno ani na jednu z krčních tepen a dýchací cesty zůstávají prodyšné. Touto technikou nikoho udusit nejde,“ vysvětluje expert.

Roma v Teplicích zabily drogy, říká Hamáček. Diplomaté to chtějí prezentovat v zahraničí

Domácí

Jak tvrdí Černý, zmíněný postup je vymyšlen jako nejlepší způsob pro znehybnění a přiložení pout. Podle jeho měření prý 85kilový policista přenese za krk dotyčného zhruba 25 kilogramů své váhy.

„Ano, je to bolestivé a nepříjemné. Nejvíce vás při tom bolí lícní kost na obličeji, protože ta v tu chvíli tlačí na beton,“ uznal instruktor. Avšak u policejního zákroku se nedají očekávat příjemné pocity, dodal.

Ke konci záznamu ze zákroku je patrné, že muž na zemi přestal vydávat zvuky a policista koleno z muže sundal. Ani v této části zákroku Černý pochybení nespatřil, například zbytečnou prodlevu v uvolnění tlaku na ležícího muže. „Těžko říct, kdy se přestával hýbat, protože my necítíme tlaky z videa zaznamenaného mobilem z několika metrů,“ řekl instruktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám