Hlavní obsah

Roma v Teplicích zabily drogy, říká Hamáček. Diplomaté to chtějí prezentovat v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí je připraveno v případě poptávky mezinárodních organizací prezentovat zjištění ohledně policejního zásahu v Teplicích i na mezinárodních fórech. Resort to uvedl ve čtvrtečním prohlášení. Rom po sobotním zákroku policie zemřel v sanitce, Rada Evropy ve středu vyzvala k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření jeho smrti.

Mladý muž rozbíjí auto rukou i hlavou

 
Článek

Ministerstvo vyčká v komunikaci s partnery a mezinárodními organizacemi na výsledky šetření. „Máme plnou důvěru v řádné a transparentní vyšetření případu,” dodal úřad.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ohledně zákroku několikrát zopakoval podporu policistům. Věc vyšetřuje odbor vnitřní kontroly policie, řekl ve středu.

„Je mi líto každého ztraceného lidského života, je namístě vyjádřit soustrast pozůstalým, ale platí jedna zásadní věc, toho pána zabily drogy. Kdyby je nebral, byl dosud mezi námi,” uvedl ve čtvrtek na Twitteru.

V Teplicích zemřel v sobotu v sanitce muž, proti kterému předtím zasahovala policie. Soudní pitva podle policie vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem.

Pitevní zpráva poukazuje na ovlivnění drogou, řekl v pondělí ČTK mluvčí policie Daniel Vítek. Lékař už dříve uvedl, že příčinou smrti zřejmě bylo předávkování.

Na sítích se objevilo další video ukazující chování muže před zásahem v Teplicích

Krimi

Na sociálních sítích se objevilo amatérské video z policejního zásahu. Je z něj patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky.

Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku. Případ se dál prověřuje. Podle Rady Evropy jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek.

Rada Evropy vyzývá Česko, aby vyšetřilo smrt Roma po policejním zákroku

Evropa

Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se distancovali od výroků premiéra Andreje Babiše (ANO) a Hamáčka, kteří podpořili policisty. Svými výroky podle nich podkopávají důvěru v nestrannost vyšetřování.

Zároveň požadují, aby se Babiš s Hamáčkem účastnili jednání rady ve středu 30. června a poskytli záruky, že vyšetřování bude nezávislé a jeho výsledky povedou k uklidnění situace a k obnovení důvěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám