Hlavní obsah

Zakázku na e-shop zkusíme zlevnit. O kolik? To nevíme, prohlásil Kremlík

– Praha
Novinky, zpe

Šéf resortu dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) byl na koberečku u premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli zakázce na e-shop na dálniční známky za 400 milionů korun. Kremlík po jednání řekl, že SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury) se pokusí systém zlevnit. O kolik ale nebyl nikdo schopen říci.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Článek

„SFDI vysvětlil důvody, jak postupoval, proč tak postupoval. Po debatě s panem premiérem jsme se shodli na důležité věci. Pan premiér požádal SFDI, aby ty části, které jsou utajené, šlo pokud možno odtajnit a systém zlevnit,“ řekl Kremlík.

Na dotaz, o kolik by mohla zakázka zlevnit, nebyl schopen odpovědět ani Kremlík, ani šéf SFDI Zbyněk Hořelica. „V tuhle chvíli ty částky neznám,“ krčil rameny Kremlík. „Pokud neuděláme podrobnou analýzu, nebudeme komentovat částky,“ dodal Hořelica.

Jsem naštvanej. Zakázka na e-shop za 400 milionů by měla být zrušena, prohlásil Babiš

Domácí

Babiš před jednáním řekl, že je na Kremlíka i SFDI naštvaný a bylo by nejlepší, kdyby se zakázka zrušila. To se ale nestane. „Není to ve hře,“ komentoval Kremlík.

Na Slovensku o dost levněji

Zakázka vzbuzuje řadu pochybností především kvůli tomu, že proběhla bez výběrového řízení a během čtyř let má vyjít až na 400 milionů korun. Na Slovensku přitom systém stál v přepočtu jen 75 milionů korun.

Server Hlídač státu upozornil také na to, že ve smlouvě uzavřené mezi Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) a Asseco Central Europe, a. s., 8. ledna chybí detailní rozpis toho, za co stát bude každý rok firmě platit, zadání zakázky, nabídka i seznam subdodavatelů.

Zakázka na e-shop známek za 400 milionů bez soutěže je podle zákona, tvrdí resort dopravy

Domácí

Podle ministerstva dopravy ale vše proběhlo podle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Dodavatel IT systému nebyl vybrán svévolně. Bylo postupováno v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl resort na Twitteru.

„Kritika ceny není namístě. Za nejvýše 400 milionů korun firma vytvoří celý IT systém. Tedy nejen e-shop, ale také uživatelský portál, mobilní aplikaci, call centrum, evidenci zaplacených poplatků, registr osvobozených automobilů, kompletní účetnictví, clearing, reporting a zabezpečení,“ dodává resort a přidá ještě rozvoj IT systému a konzultační služby a technickou podporu systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám