Hlavní obsah

Začíná stavba kostela. Žhářům je odpuštěno

Právo, Aleš Honus

Už dávno jsem žhářům odpustil. Mít v srdci nenávist, to by nebylo správné. Tato slova zazněla v úterý dopoledne z úst Martina Davida, pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze při slavnostním zahájení stavby nového kostela v Gutech. Dřevěná replika nahradí původní stavbu, kterou před téměř třemi lety zničili žháři.

Kostel v GutechVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Samozřejmě došlo k obrovské historické škodě, ale na druhé straně my ten kostel umíme postavit nový a znovu se tam budeme scházet. Podstatou křesťanství je i odpouštění, pokud bychom neodpustili a stavěli ten kostel se zlobou v srdci, nebylo by to v pořádku,“ řekl Martin David.

Kromě Martina Davida, který zastupuje nemocného biskupa Lobkowicze, nemohli při slavnostním položení základů nového kostela chybět ani gutský farář a primátorka Třince Věra Palkovská (Občané pro Třinec), která zavzpomínala na první chvíle, kdy se kostel vinou trojice žhářů ocitl v plamenech.

Škoda po požáru chat Na Tokáni je přes 23 milionů

Krimi

„V první chvíli to byly slzy zoufalství a bezmoci, pak už bylo hlavně přemýšlení o tom, co udělat pro to, aby se zde postavil nový kostelíček. Vzpomínám na obrovskou vlnu solidarity, která se zvedla, na konto města lidi poslali 3,7 milionu korun. A byli to nejen dárci z našeho regionu, ale i celá řada jednotlivců z celé republiky,“ řekla Palkovská.

Po požáru kostela zbyl jen kříž. Je to znamení naděje, řekl farář.Video: Pavel Karban, Právo

Stavba základů kostela bude trvat dva až tři měsíce, pak sem bude převezena replika kostela, která je již smontována v dílně v Hošťálkovech u Vsetína.

„Dá-li Pánbůh, první bohoslužba by se zde mohla sloužit příští rok 23. května, kdy snad proběhne slavnostní posvěcení věrné repliky původního kostela,“ řekl pomocný biskup. Stavba bude stát asi 27 milionů korun a kromě výtěžku sbírky bude kryta i z pojistného plnění.

Nový kostel v Gutech bude mít i varhany. Nahlédli jsme do vznikající stavby

Domácí

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám