Hlavní obsah

Nový kostel v Gutech bude mít i varhany. Nahlédli jsme do vznikající stavby

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě asi jeden a půl roku budou čekat věřící v Gutech u Třince na chvíli, kdy se ve vesnici opět rozezní kostelní zvony. Kostel, který nahradí ten zničený žháři v roce 2017, vzniká v tuto chvíli u tesařů v Hošťálkové na Vsetínsku. Na místě natáčel reportér Práva.

Stavba dřevěného kostela, který má stát na místě vyhořelého svatostánku v Třinci-GutechVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Stavba nového kostela se nyní přiblížila díky tomu, že se ostravsko-opavské biskupství s hasiči dohodlo na kompromisu ohledně protipožárního zabezpečení. Na radnici v Třinci již úředníci sepisují stavební povolení, které bude podepsáno zřejmě v nejbližších dnech.

Pro kostel v Gutech se už vyrábějí zvony

Domácí

Podle informací Práva bude mít kostel mimo jiné vlastní varhany postavené na míru a zcela novou uměleckou výzdobu. Jak potvrdil zástupce ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek, který má stavbu kostela na starosti, po vydání stavebního povolení se na místě budou moci v květnu začít kopat základy.

„Zároveň se začne rozebírat stavba kostela, která je už připravena u tesařů v Hošťálkové. Převážet a montovat se bude v průběhu června a července, takže v létě by na místě mohla stát hrubá stavba,“ řekl Kotásek.

Devět, osm a tři a půl roku vězení. Soud potvrdil tresty za vypálení vzácného kostela v Třinci

Krimi

Zatímco smontování stavby bude záležitostí několika měsíců, podstatně delší dobu zaberou úpravy interiéru a zařizování mobiliářem a uměleckými předměty. „Výhoda je, že tyto věci se budou moci posoudit na místě, až bude stát hrubá stavba. Co se týče vybavení kostela uměleckými předměty, předpokládáme, že půjde o novodobá díla,“ řekl Kotásek.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Dřevěný kostel z 16. století vyhořel v srpnu 2017. Významná památka byla prakticky zničena.

Například obrazy nebo sochy si tak biskupství nechá vyrobit na zakázku. „Je možné, že pokud se najde nějaké starší umělecké dílo, které bude vhodné do prostoru umístit, tak to uděláme, převládat ale bude novodobé vybavení,“ doplnil Kotásek.

Nové budou také varhany. „V minulosti tam bylo kvalitní harmonium. Ten prostor uvnitř je přece jen poměrně stísněný a není tam dostatečná výška, ale budeme se snažit, aby tam nějaké varhany byly,“ dodal Kotásek.

Ústavní soud odmítl stížnost řidiče z kauzy vypálení kostela v Gutech

Krimi

Zatímco mobiliář se teprve začne navrhovat a vyrábět, v současnosti jsou již hotové zvony, které budou do kostela osazeny. Budou celkem čtyři. Biskupství si je nechalo odlít u polské firmy Felzynski, která již dříve dodávala dva zvony pro původní kostel v Gutech.

Trojice mladých žhářů podpálila kostel v Gutech v roce 2017. Šlo o jednu z nejvzácnějších historických památek tohoto druhu ve Slezsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám