Hlavní obsah

Začalo řízení o povolení těžby lithia

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahájení těžby lithia v někdejším odkališti u Horního Slavkova na Sokolovsku se posunulo do posledního stadia celé povolovací procedury. Obvodní báňský úřad (OBÚ) v Sokolově zahájil řízení o povolení dobývání ložiska lithiové rudy. Místní trvají na dopravě vytěženého materiálu pásovým dopravníkem a po železnici a odmítají odvoz nákladními vozidly.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (nez.) u vjezdu do areálu odkaliště, kde se má lithium těžit.

Článek

„My jsme se vyjadřovali ve stejném duchu jako od počátku. Vznesli jsme všechny své požadavky ohledně dopravy, bezpečnosti, hlučnosti, prašnosti,“ ujistil hornoslavkovský starosta Alexandr Terek (nez.).

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vjezd na zpevněnou plochu, kde má pro těžbu lithia vzniknout technologické zázemí.

Horní Slavkov požaduje po investorovi, tedy společnosti Sanaka Industry (SI), aby dopravu z odkaliště asi ze 400 metrů vzdálené železnice řešila nehlučným a bezprašným pásovým dopravníkem. Problémem je ale najít místo nakládky vytěženého materiálu od pásového dopravníku do železničních vlaků. Nejdříve padla varianta využití stávající vlečky v areálu někdejšího podniku Stasis, ale to se může nyní se změnou majitele změnit.

Náhradní varianta neprojde

SI přišla také s variantou vybudování vlastní vlečky mezi Stasisem a osadou Ležnice, ale to se nelíbilo místním obyvatelům. Náhradní variantu, kterou navrhovali obyvatelé Ležnic, nebude možné zřejmě uskutečnit kvůli někdejší dolové těžbě. Vznikla k tomu studie.

OKD loni skončilo ve ztrátě 861 milionů korun

Ekonomika

„Výsledky plánujeme starostovi předložit během měsíce a dohodnout se na jejich prezentaci občanům Ležnic,“ komentoval mluvčí společnosti SI Martin Frýdl, který věří v dohodu mezi majiteli pozemků o jejich pronájmu pro instalaci pásového dopravníku, aby nemusel být materiál dopravován nákladními auty.

Připomínky do konce září

Do podkladů a dokumentace k žádosti o povolení k těžbě lithiové rudy v Horním Slavkově lze nahlédnout po předchozí domluvě na OBÚ v Sokolově do konce září. Případné připomínky je možné podávat písemně tamtéž. Pokud půjde vše hladce, mohla by SI získat povolení na přelomu roku.

Ve všech dolech na Karvinsku se opět začne těžit uhlí

Domácí

„Technicky by zahájení těžby bylo možné do dvou let. Surovina z Horního Slavkova by se mohla stát startovacím ‚palivem‘ pro český bateriový zpracovatelský řetězec, který přinese do naší země pracovní místa a přidanou hodnotu,“ konstatoval Frýdl.

Celkové množství vytěžitelných zásob je zhruba 4,6 milionu tun, přičemž ročně se má těžit maximálně 360 tisíc tun. Doba těžby se předpokládá asi na třináct let.

Reklama

Výběr článků

Načítám