Hlavní obsah

Ve všech dolech na Karvinsku se opět začne těžit uhlí

– Karviná
Právo, Denisa Doležalová

Po šestitýdenním přerušení těžby se v pátek znovu naplno rozjíždí provoz ve všech dolech společnosti OKD na Karvinsku. V odpoledních hodinách se začne těžit v Dole Darkov, ČSA i v dolech ČSM-Sever a Jih. Důvodem přerušení těžby bylo rozšíření epidemie koronaviru mezi zaměstnance dolů a jejich rodiny.

Foto: Pavel Karban, Právo

Těžba na Dolu Lazy

Článek

„Podařilo se úspěšně obnovit dobývání ve čtyřech činných porubech. Daří se i vybavování dalších čtyř porubů, kde bude postupně zahájena těžba v průběhu letošního roku, pokračuje se i v ražení důlních děl, v nichž se chystá dalších pět porubů pro rok 2021,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

V OKD začaly práce na obnovení těžby

Ekonomika

Dodal, že kvůli přerušení provozu se opozdila příprava dvou ze zmíněných porubů, a jejich start je proto přesunut až do roku 2021. „Obnovili jsme i práce na údržbě, zmáhání a plenění důlních děl, které jsou pro provoz velmi důležité. Rovněž jsou v potřebné míře prováděny práce související s bezpečností při plném provozu. Až bude dopraveno dostatečné množství uhlí na povrch, tak se rozjedou naplno i obě naše úpravny,“ vysvětloval Hájek.

Společnost OKD podle své mluvčí Nadi Chattové postupně stále navyšuje počet důlních pracovníků na jednotlivých lokalitách. „K pátku 14. srpna se do práce vrátilo po prodělaném onemocnění covid-19 už více než 900 zaměstnanců,“ upřesnila Chattová.

OKD po obnovení těžby bude pravidelně testovat zaměstnance

Domácí

Od pondělí 17. srpna budou v OKD probíhat preventivní testy na covid-19, které společnost zajistila a zaplatí pro své zaměstnance. „V první řadě jde firmě o zajištění bezpečnosti a zdraví zaměstnanců a jejich rodin. Zároveň tento krok umožní po přerušení těžby opětovně zahájit provoz beze strachu z nekontrolovatelného šíření viru,“ upozornila mluvčí OKD.

„Díky kontinuálnímu preventivnímu testování budeme schopni velmi rychle zachytit a izolovat potenciální nové ohnisko. Případné pozitivní výsledky budou samozřejmě hlášeny Krajské hygienické stanici v Ostravě, se kterou budeme i nadále úzce spolupracovat,“ dodala Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

Reklama

Výběr článků

Načítám