Hlavní obsah

Za Zemana se omlouvat nemusíme, myslí si ministerstvo. Musíte, a to ještě dnes, vzkázal soud

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí tvrdí, že se zatím nemusí omlouvat za výrok prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinanda Peroutky, protože podalo dovolání k Nejvyššímu soudu, které má podle úřadu odkladný účinek. Podle mluvčího NS se ale ministerstvo musí omluvit, a to ještě během úterý, kdy mu vyprší lhůta. O žádosti o odklad soud dosud nerozhodl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

„Minulý týden jsme podali dovolání k Nejvyššímu soudu a požádali jsme o odklad vykonatelnosti. Myslíme si, že by se ministerstvo financí nemělo omlouvat za nesprávný úřední postup. Soud rozhodne, ale samotný akt, že podáte dovolání, má odkladný účinek,“ sdělil Novinkám mluvčí resortu financí Michal Žurovec.

Ministerstvo financí tak tvrdí, že dokud Nejvyšší soud nerozhodne, tak se nemusí omlouvat.

Ministerstvo se za Zemana omlouvat nehodlá, spor o Peroutku míří k Nejvyššímu soudu

Domácí

To ale není podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Tomíčka tak úplně pravda. „Dovolání samo o sobě nemá odkladný účinek. Dokud o tom nerozhodneme, tak platí to předchozí rozhodnutí. Platí tedy to, co jim přikázal ten rozsudek,“ sdělil Novinkám po konzultaci se soudci.

O návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku, který ministerstvo podalo spolu s dovoláním, přitom Nejvyšší soud v úterý v úředních hodinách nerozhodl.

Kauza „Hitler je gentleman” 

Pražský městský soud ministerstvu počátkem července přikázal, aby se omluvilo Peroutkově vnučce Terezii Kaslové za Zemanovy dehonestující a nepravdivé výroky o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman”.

Omluvu musí úřad podle pravomocného verdiktu zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu do 18. srpna. Ministerstvo podalo dovolání a také žádost o odklad vykonatelnosti. Pokud by soud stihl vyhovět žádosti ministerstva financí ještě během úterý, nemuselo by se kvůli výrokům prezidenta Zemana omlouvat. To se ale nestalo.

Návrh na odklad vykonatelnosti rozsudku z počátku července přitom podalo ministerstvo teprve minulý týden ve čtvrtek.

Další procesní postup ani očekávaný termín rozhodnutí podle Tomíčka nelze předjímat, záleží na úvaze senátu s předsedou Františkem Ištvánkem.

Stát se musí omluvit za Zemanovy výroky o Peroutkovi, rozhodl soud

Krimi

V pondělí následně vznikl senát, který by měl o žádosti resortu financí rozhodnout. Ten není vázán žádnou lhůtou, měl by ale rozhodnout bezprostředně. NS si v pondělí z Prahy vyžádal spis, který už má k dispozici.

Kauza Peroutka
Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. Tvrdil, že novinář zveřejnil článek "Hitler je gentleman" v časopisu Přítomnost. Později na tiskové konferenci řekl, že text viděl na vlastní oči. Hradu se však článek v archivech nepodařilo nalézt a podle historiků neexistuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám