Hlavní obsah

Za půlku října má u DPI platit desetinásobnou zálohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až několikanásobně více než dosud musí za energie na zálohách platit statisíce domácností, které se po konci největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy (BE) ocitly v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Výjimkou ale není i desetinásobné navýšení zálohy, minimálně v přelomovém říjnu, kdy BE ukončila činnost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohemia Energy, která 13. října 2021 oznámila ukončení činnosti, uzavřela své zákaznické centrum v Paláci Archa v Praze v ulici Na Poříčí. 

Článek

„Doteď jsme platili za plyn společnosti X Energie ze skupiny Bohemia Energy měsíčně zálohu 2500 korun. Od innogy, k níž jsme teď jako k DPI spadli, nám teď přišlo, že máme za říjen, kdy jsme zaplatili ještě původnímu dodavateli, poslat zálohu 12 140 korun. To je skoro desetinásobek, protože jde jen o polovinu měsíce,“ řekl Právu čtenář Jakub.

Podle spotřeby, ale jen na půl roku

Bohemia Energy oznámila ukončení činnosti 14. října, dodávky ukončila do neděle 17. října. „Do poloviny listopadu máme posílat stejnou částku,“ dodal Jakub, který tak má za prvních 30 dní u DPI na zálohách zaplatit přes 24 tisíc korun.

Klienti DPI u Innogy mohou platit nižší zálohy, musí si je ale sami vypočítat

Ekonomika

Listopadová záloha mu v listopadu naštěstí díky dohodě ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu a dodavatelů poslední instance klesne na polovinu a v prosinci bude platit 60 procent zálohy. I tak by měl na zálohách měsíčně zaplatit víc než dvojnásobek toho, co dosud.

Nutno ještě podotknout, že Bohemia Energy slíbila zákazníkům v příštích dnech a týdnech vyúčtování, takže by Jakubovi měla případný přeplatek vrátit.

Kromě ČEZ zdraží v příštím roce i E.ON

Ekonomika

Jak tedy dodavatelé DPI, kteří pro statisíce bývalých zákazníků BE a dalších firem, které skončily, nakupují energie na trhu za aktuálně výrazně vyšší ceny, vypočítávají zálohy? „Zálohy jsou vypočítány dle předchozí spotřeby u dosavadního dodavatele. Odpovídají tedy množství elektřiny, kterou je odběratel zvyklý spotřebovat,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Stejně postupuje i největší dodavatel plynu innogy. „Zálohy v režimu DPI nastavujeme na základě historické spotřeby zákazníků, tedy dat, která jsme obdrželi od distributora, respektive od operátora trhu s elektřinou,“ sdělil Právu mluvčí innogy Pavel Grochál.

Stát sníží první dvě zálohy klientům DPI. Lidé ale stejně zaplatí nakonec vše

Ekonomika

PRE podle mluvčího Petra Holubce nastavuje zálohy kvalifikovaným odhadem podle charakteru spotřeby. Tedy zda domácnost topí, či netopí elektřinou, hřeje, či nehřeje vodu elektřinou a podobně. „Sice neznáme jejich historii a charakter spotřeby, ale můžeme ji přirovnat typově k domácnostem, které máme v našem portfoliu,“ sdělil Právu.

Důvodem, proč jsou zálohy často mnohem vyšší, než byli lidé zvyklí, je podle Gazdíka to, že jsou vypočítány jen na šest měsíců poskytování služby u dodavatele poslední instance. To je maximální délka, po kterou může klient u DPI zůstat, než si sjedná novou standardní smlouvu.

Adept na ministra Michalik: Bude nutná změna energetického zákona

Ekonomika

„Bohužel Bohemia Energy a další dosavadní dodavatelé ukončili činnost v tu nejméně vhodnou dobu: v hlavní topné sezoně a v době, kdy jsou ceny energií na trhu extrémně vysoké,“ dodal Gazdík.

Doplnil, že u ČEZ nejsou zálohy tak vysoké jako například u dodavatelů poslední instance v plynu, protože většina lidí používá elektřinu ke svícení a vaření a jejich spotřeba během zimy není tak vysoká, jako v případě vytápění.

„Typická záloha na sazbě D02, kdy odběratel používá elektřinu ke svícení a vaření, dosahuje necelých 1700 korun. Tuto sazbu má nejvíce zákazníků,“ podotkl Gazdík. Šestiměsíční období, v němž mohou lidé v režimu DPI zůstat, se podle Grochála prakticky přesně kryje s topnou sezonou, která reprezentuje zhruba 80 procent roční spotřeby plynu na vytápění.

Jaderná energie a zemní plyn by se mohly stát součástí Zelené dohody

Evropa

„Předchozí dodavatelé de facto uvrhli tyto zákazníky do situace, kdy mají v rámci DPI v šesti zálohách rozpočítanou skoro celoroční spotřebu, navíc v době extrémního cenového výkyvu na velkoobchodních trzích,“ uvedl.

Jak dodavatelé DPI pro klienty, které převzali, nakupují? „Nákup elektřiny pro klienty v režimu DPI probíhá na měsíc dopředu. To znamená, že v říjnu jsme nakupovali na listopad a v listopadu nakupujeme na prosinec,“ prohlásil Gazdík.

Listopadové zálohy lze poslat poloviční

Proti tomu firma innogy promítá pohyby cen na burzách do ceníku DPI každý týden. „Díky tomu jsme ceník DPI mohli od poloviny října už čtyřikrát zlevnit,“ dodal Grochál.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

Dodavatelé DPI oznámili, že respektují dohodu o snížení záloh v listopadu na 50 procent a v prosinci na 60 procent. Jde o opatření, jež má lidem alespoň částečně ulehčit v době, kdy čekají na novou řádnou smlouvu.

Nové oznámení o snížení záloh pro listopad však teď innogy lidem dopisem posílat nebude. „Na snížení záloh u zákazníků DPI v listopadu a prosinci jsme připraveni, v našich systémech jsme je operativně snížili odpovídajícím způsobem. Nové dopisy a zálohové plány ale už zákazníkům rozesílat nebudeme,“ řekl Grochál. Lidé podle něho nemusí nic hlásit nebo o změnu žádat.

Dlouholetý mluvčí Agrofertu Hanzelka nastoupil do Pražské energetiky

Domácí

„Prostě jen zaplatí na správné číslo účtu pod správným variabilním symbolem ze zaslaného plánu záloh v listopadu o 50 procent a v prosinci o 40 procent nižší částku,“ uzavřel Grochál. ČEZ podle Gazdíka zálohy zatím neposílal a jejich rozesílku pozastavil. Zálohy, jež by reflektovaly dohodu o snížení záloh na poslední dva měsíce roku, zatím nerozeslala ani PRE.

Bohemia Energy rozesílá vyúčtování postupně

Firmy ze skupiny Bohemia Energy (BE) postupně rozesílají lidem finální vyúčtování spotřeby energií.

„Vystavujeme konečná vyúčtování průběžně podle toho, jak obdržíme data od provozovatele distribuční soustavy. Bližší datum, kdy jej obdrží všichni zákazníci, nejsme schopni v tuto chvíli predikovat,“ sdělila Právu mluvčí BE Hana Novotná.

ČEZ rozesílá klientům DPI výše záloh, průměrně jde o 1700 korun

Ekonomika

Přeplatky i nedoplatky budou podle ní vypořádávány v návaznosti na to, jak BE obdrží podklady od příslušných distributorů. „U případných nedoplatků by se zákazníci měli řídit lhůtou splatnosti, která je uvedená v každém konečném vyúčtování a která koresponduje se lhůtou definovanou obchodními podmínkami,“ dodala Novotná.

Reklama

Výběr článků

Načítám