Hlavní obsah

Jaderná energie a zemní plyn by se mohly stát součástí Zelené dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Zemní plyn a jaderná energie se možná přece jen stanou součástí Zelené dohody Evropské unie. S odkazem na uniklý neoficiální dokument to uvedl server Euractiv. Za označení zejména jaderné energie jako zeleného zdroje bojovala mimo jiné i Česká republika.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Temelínské bloky kryjí pětinu české spotřeby elektrické energie.

Článek

Tzv. non-paper (což znamená, že neobsahuje oficiální hlavičku) dokument obsahuje i technická kritéria, na jejichž základě by se zemní plyn mohl označit jako přechodný udržitelný zdroj.

Plynové elektrárny či kogenerační zařízení by se staly „udržitelnou“ investicí ve chvíli, kdy při své činnosti nebudou do ovzduší vypouštět více než 100 gramů oxidu uhličitého na kilowatthodinu.

O možnosti zařazení zemního plynu a jaderné energie do Zelené dohody hovořila už dříve také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

ČR a Francie bojují v EU za uznání jádra

Ekonomika

„Potřebujeme více obnovitelných zdrojů energie. Jsou levnější, bez uhlíkové stopy a není nutné je dovážet. Potřebujeme také stabilní zdroj – jadernou energii a přechodně zemní plyn. Představíme to v našem taxonomickém návrhu,“ uvedla předsedkyně Evropské komise na Twitteru.

Česko a dalších devět evropských zemí za označení jaderné energie jako zeleného zdroje dlouhodobě bojují. Země dokonce zaslaly společně dopis, iniciovaný Francií, Evropské komisi. Stálo v něm, že jaderná energie je cenově dostupný, stabilní a nezávislý zdroj energie a spotřebitele v EU ochrání před kolísáním cen.

Kromě Česka a Francie se pod dopis podepsali zástupci Bulharska, Finska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Rumunska.

Zelená taxonomie EU
Příručka, která pomáhá vládám, investorům a společnostem určit, které hospodářské činnosti mohou považovat za environmentálně udržitelné (a tudíž součástí Pařížské dohody) a které jsou naopak neslučitelné s klimatickými cíli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám