Hlavní obsah

Stát sníží první dvě zálohy klientům DPI. Lidé ale stejně zaplatí nakonec vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se dohodlo s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), že sníží první dvě zálohy lidem, kteří odebírají energie od dodavatelů poslední instance (DPI). Za listopad je stát sníží o 50 procent, za prosinec o 40 procent z vyměřené zálohy. V úterý to oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nakonec ale lidé zaplatí vše po vyúčtování příští rok.

Briefing k maximálním zálohám za energie u dodavatelů poslední instanceVideo: ČTK

 
Článek

„Ministerstvo a regulační úřad navrhují, že sníží zálohové platby na měsíc listopad o 50 procent a za prosinec o 40 procent z vyměřené zálohy,” uvedl vicepremiér. V dalších měsících už ke snížení dojít nemá a lidé budou platit plnou výši zálohy. „Snažíme se tím motivovat lidi, aby přešli do standardního režimu,” doplnil.

Způsob provedení se zatím ladí. Ve hře jsou totiž dvě varianty. Tou preferovanou je vznik memoranda se všemi dodavateli poslední instance. „Což by byla varianta rychlá a je šance, že bychom se na tom mohli domluvit,“ řekl Havlíček.

Druhou, legislativní možností je vyhláška, kterou by předložil ERÚ s tím, že by se projednala ve zrychleném režimu a začít platit by mohla od 15. listopadu, doplnil Havlíček. O tom, kterou možnost MPO s ERÚ nakonec zvolí, se rozhodne zítra.

Vysoké zálohy, které museli lidé zaplatit v říjnu, již podle Havlíčka nejde vyřešit. Není ani možné, aby dodavatelé zpětně platby klientům vrátili, dle ministra by to způsobilo zmatek.

Zálohy pro klienty v režimu DPI budou mít strop

Ekonomika

Do režimu dodavatele poslední instance se dostali bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu DPI skončilo na 900 tisíc odběratelů.

Těm předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček, stejně jako Havlíček, radí, aby přešli k dodavateli se standardními produkty co nejrychleji. „Produkty, které jsou na delší dobu, jsou dnes levnější než dodávka poslední instance, protože ceny v dlouhodobém horizontu klesají. Dodavatelé ale museli nakoupit v době, kdy k nim spadly statisíce zákazníků a ceny byly na trhu v podstatě nejvyšší,“ vysvětlil.

Přejít z režimu DPI ke standardnímu dodavateli lze elektronicky. V on-line formuláři na stránkách dodavatelů stačí vyplnit základní údaje a číslo EAN, které klient najde na každé faktuře za elektřinu, dodal na tiskové konferenci Trávníček.

Trestní oznámení na Bohemia Energy

Havlíček současně uvedl, že podal trestní oznámení právě na Bohemia Energy kvůli nabízení služeb v době ukončování činnosti a účelovému převádění majetku.

Ministr už také dříve uvedl, že asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít nárok na jednorázové dávky.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) to ale není možné a řešení musí navrhnout ministerstvo průmyslu a obchodu. Premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu Maláčová žádá o svolání schůze vlády.

Havlíček: Chystáme mimořádnou pomoc pro lidi ohrožené energetickou chudobou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám