Hlavní obsah

Za první den dostalo v ČR vakcínu 1260 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prvního dne bylo vakcínou proti covidu-19 naočkováno v České republice zhruba 1260 osob. V pondělí, kdy očkování pokračuje, by mělo látku dostat dalších 1350 lidí. Česká republika má v první fázi k dispozici 9750 dávek očkovací látky od společností Pfizer a BioNTech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pracovník motolské nemocnice v Praze dostává dávku vakcíny proti covidu 19.

Článek

Jako první se nechal naočkovat premiér Andrej Babiš (ANO). Následovala pětadevadesátiletá válečná veteránka Emilie Řepíková a v dalším sledu jsou očkováni zaměstnanci Nemocnice na Bulovce, Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a  Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Blízký a Střední východ

Do Prahy směřovala polovina dodávek pro Česko, z Motola bude ještě předána část do nemocnice v Benešově. V pondělí mají v Motole v plánu očkovat asi 500 zaměstnanců, ve VFN 350, v ÚVN 300 a na Bulovce asi 200 zdravotníků. Všechny dávky, které zatím do Česka dorazily, chtějí aplikovat během prvních tří dnů. Všichni očkovaní musí zhruba po 21 dnech dostat druhou dávku.

Motol nasadil pět týmů, každý stihne sto očkování denně

Domácí

V Brně vakcína směřovala do Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Z prvních 4875 dávek putujících na Moravu předávají stovky také dalším nemocnicím v regionu. Například Nemocnice milosrdných bratří dostane 450, Úrazová nemocnice v Brně 250 a 300 vakcín půjde do domovů seniorů v Brně.

Právě senioři v domovech důchodců nebo v nemocnicích jsou po zdravotnících další skupinou, která má být proti covidu-19 očkována jako první. Od 7. ledna mají být vakcíny od Pfizeru dodávány do ČR pravidelně každý týden.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pracovnice motolské nemocnice v Praze dostává dávku vakcíny proti nemoci covid-19.

Začátkem ledna se očekává také schválení pro použití v EU očkovací látky od výrobce Moderna. Postupně by se pak měli očkovat další senioři nebo lidé s vybranými chronickými nemocemi, pracovníci krizové infrastruktury státu nebo zdravotníci mimo nemocnice. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v České televizi v neděli řekl, že očkování zájemců z řad ostatních obyvatel se dá očekávat zhruba v květnu. Očkovat by je měli především praktičtí lékaři.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus

Celkem by ČR měla na základě objednávky EU získat 15,9 milionu dávek vakcíny, které umožní dvěma dávkami naočkovat 8,95 milionu osob, aby bylo naočkováno 70 procent populace. Neočkují se lidé mladší 16 let.

Očkování se rozběhlo v celé EU i v dalších zemích. Izrael za týden naočkoval 380 tisíc osob a denně tam vakcínu dostává 70 tisíc osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám